Výroba sýrů v Sedlčanech na Příbramsku končí. Po zhruba 70 letech se společnost Savencia Fromage & Dairy Czech rozhodla výrobu přesunout do Hesova na Havlíčkobrodsku. Důvodem je zvýšení efektivity. Přemístění by mělo kompletně proběhnout do roka a půl.

Starosta Sedlčan Jiří Burian (ODS) považuje přesun za špatnou zprávu pro město. Sýrárna zaměstnává asi 300 lidi. Burian připomněl, že v sýrárně nacházely hodně uplatnění ženy.

„Ta fabrika tu má svou téměř sedmdesátiletou historii, má tradiční výrobu, která odtud zmizí. A to je asi největší ztráta včetně těch pracovních míst,“ uvedl starosta.

Pracovníci úřadu práce plánují, že vyjedou přímo za zaměstnanci sýrárny.

„Sestavíme výjezdovou jednotku, která bude s těmi lidmi jednat a nabízet jim místa,“ uvedla ředitelka krajské pobočky úřadu práce v Příbrami Renata Malichová.

Cílem je, aby plynule přešli na jiné pozice nebo zaměstnanecké rekvalifikace. Část pracovníků chce firma přesvědčit k odchodu na Vysočinu.

Výroba v Sedlčanech má být snižována postupně, ukončení je plánováno příští rok v květnu. Firma chce podle Buriana zachovat vazby na dodavatele mléka, volné prostory hodlá nabídnout pro jinou výrobu. Zaměstnanci dostanou nabídku pracovat v Hesově nebo v dalším výrobním závodě Savencie v Hodoníně. Odcházejícím lidem chce firma vyplatit nadstandardní odstupné.

(jaz)