Lidé v Česku stále více utrácejí za stravování mimo domov. V restauracích, kavárnách, hospodách a dalších zařízeních projedli a propili v roce 2018 zhruba 166,5 miliard korun (6,57 miliard eur). Je to o zhruba 7 procent více než o rok dříve. V Evropské unii pak činila útrata v restauracích 602 miliard eur (15,26 bilionu korun).
Informoval o tom Eurostat v tiskové zprávě.
Stravování mimo domov představuje podle ekonomů stále důležitější součást české ekonomiky.
Na celkových výdajích lidí v České republice se útraty v restauracích a kavárnách v roce 2018 podílely 6,5 procenta, o rok dříve to bylo 6,6 procenta.
Na hrubém domácím produktu ČR se tyto výdaje předloni podílely 3,2 procenta, stejně jako o rok dříve.
Ve všech zemích EU se v roce 2018 výdaje za restaurační a podobné služby podílely na celkových výdajích sedmi procenty a na HDP 3,8 procenta.
Největší část z celkového objemu svých výdajů utráceli předloni v restauracích a dalších stravovacích zařízeních Irové (14,4 procenta) a Španělé (13 procent). (pel)