Nejvíce lidem chutná jídlo, které si sami uvaří. Potvrdili to vědci, kteří tento jev zkoumali z psychologického hlediska. Odborníci na zdravou výživu na základě testu Americké psychologické asociace prokázali, že jídlo, které si lidé sami uvaří, jim také víc chutná.
Pro kuchaře žádná převratná novinka, nicméně nyní vědecky ověřená a dokázaná. Podle studie, kterou zveřejnil například časopis Health Psychology, vědci testovali na 120 žen, kterým dali vypít mléčný koktejl. Či vlastně koktejly 2 – jeden obsahoval složky nezdravé, druhý zdraví prospěšné.
Při slepém testu pak byly ženy požádány, aby ochutnaly jednotlivé koktejly a ohodnotily jejich chuť. K tomu navíc některé z koktejlů připravovaly samotné účastnice testu.
První byl testován nízkokalorický malinový nápoj, v jehož případě téměř vždy hodnotily lépe nápoj, který samy vytvořily. U nezdravého čokoládového ovšem pak nerozlišovaly chuť cizího a vlastního nápoje, hodnotily je víceméně shodně.
Odborníci na zdravou výživu se proto domnívají, že pokud člověk sám vaří pokrm, dokáže si jej více vychutnat díky tzv. vědomé složce. Ví přesně, z čeho se jídlo, které jí, skládá. Ví, čím je dochuceno, v čem bylo vařeno či pečeno.
Odborníci na zdravou výživu se proto domnívají, že pokud člověk sám vaří pokrm, dokáže si jej více vychutnat díky tzv. vědomé složce. Ví přesně, z čeho se jídlo, které jí, skládá. Ví, čím je dochuceno, v čem bylo vařeno či pečeno. Má pak z něho větší potěšení a nemusí případně zkoumat, do čeho že to vlastně právě kousl.
Stejná vědomá složka řídí i chuť v závislosti na negativním obsahu jídla – pokud člověk ví, že je očividně nezdravé, obvykle mu ani moc nechutná.
Podobný efekt podle vědců využívá například řetězec obchodů s nábytkem IKEA, kdy lidé mají raději objekty, které si v bytech sestaví sami. Autoři studie tvrdí, že efekt je způsobený větším vynaloženým úsilím při tvorbě věcí vlastní spotřeby. Kromě toho prý předměty, které člověk sám vytvořil, signalizují zodpovědnost za sebe i ostatní. Stejné je to s jídlem.
Zjištění by mohla prý přimět veřejnost, aby jedla zdravěji.
„Veřejné zdravotní programy by mohly podpořit domácí přípravu potravin, a například poskytovat rodinám rady na jednoduchá a zdravá jídla, která si mohou připravit doma,“ dodali odborníci.
Školám a jiným organizacím nabízejí američtí specialisté jako ideální motivační řešení třeba bufety, kde si budou moci studenti vybrat a sami připravit sendvič a saláty. (red)