Muslimové v roce 2070 porazí křesťany a ovládnou svět. Poprvé v historii převýší počet muslimů počet křesťanů na Zemi.

Zkáza civilizace nastane v roce 2070. Nynější vývoj naznačuje, že už za 53 let muslimové porazí křesťany a ovládnou celý svět. V roce 2070 bude podle studie amerického střediska Pew Research na světě více muslimů než křesťanů a islám se stane nejrozšířenějším náboženstvím.

Islám je po křesťanství druhým nejpočetnějším světovým náboženstvím. Momentální demografický trend však nasvědčuje, že v budoucnu by mohl křesťanství na prvním místě vystřídat.

„Podíl muslimů na světové populaci by se vyrovnal podílu křesťanů okolo roku 2070, obě skupiny budou tvořit zhruba 32 procent populace. Počet muslimů poté převýší počet křesťanů, ale obě tyto náboženské skupiny porostou zhruba v tandemu. Do roku 2100 by bylo zhruba o procento více muslimů (35 procent) než křesťanů (34 procent),“ uvedla agentura ve své zprávě.

Zpráva se ale zabývá hlavně vývojem do roku 2050. Současný vývoj podle studie naznačuje, že vyznavači islámu budou svými počty celosvětově na vzestupu.

Předpokládá se, že mezi lety 2010 a 2050 přibude na Zemi o 35 procent lidí na 9,3 miliardy obyvatel. Odhady ukazují, že relativně mladá muslimská populace s nejvyšší porodností vzroste o 73 procent.

Také počet křesťanů se zvýší, ale mělo by jich být jen o 35 procent více.

Autoři studie podotkli, že křesťanů v příštích desetiletích zhruba o sto miliónů ubude z nynějších 553 miliónů na 454 miliónů. Zůstanou nadále největší skupinou obyvatel, ale zatímco dnes tvoří zhruba tři čtvrtiny, v budoucnu to budou už jen dvě třetiny.

To však neznamená, že muslimů bude na Zemi více než polovina. Stejně jako křesťané by měli tvořit necelou třetinu všech lidí na světě.

Až jedna desetina Evropanů pak do roku 2050 bude vyznávat islám, zatímco ve Spojených státech by to mělo být až 20 procent tamní populace.

(pel)