Až 90 % firem věří ve své IT, ale jen 39 % je připraveno na budoucí rizika. (Ilustrační foto: Kyndryl)

Až 90 procent firem věří ve své IT, ale jen 39 % je připraveno na budoucí rizika. Vyplývá to z Kyndryl Readiness Report. První globální studie, s exkluzivními daty z platformy Kyndryl Bridge poháněné umělou inteligencí, odhaluje, jak manažeři a lídři firem hodnotí rizika, určují investiční priority a vyvažují technologie a dovednosti IT pracovníků.

Kyndryl zveřejnil výsledky zprávy Kyndryl Readiness Report 2024, která zkoumá paradox, proč si až 90 % vedoucích pracovníků myslí, že jejich IT infrastruktura je špičková, ale pouze 39 % věří, že je připravena zvládat budoucí rizika. Studie také ukazuje, jak modernizace IT pomáhá firmám získat konkurenční výhodu, i když jen 42 % firem nyní zaznamenává pozitivní návratnost investic do umělé inteligence.

V digitální ekonomice se lídři podniků spoléhají na IT při zmírňování rizik, ve specializaci talentovaných pracovníků a využívání nových nástrojů. Přestože 94 % manažerů označuje modernizaci technologií jako vysokou prioritu, data z Kyndryl ukazují, že 44 % klíčové IT infrastruktury je na konci životního cyklu nebo se k němu blíží. To zvyšuje zranitelnost a komplikuje modernizaci.

Proto firmy uvádějí, že potřebují podporu při rozhodování a rozvoji talentů.

„Systémová digitalizace je naprosto klíčová pro dlouhodobou konkurenceschopnost České republiky. Takový systémový přístup vyžaduje digitální znalosti a schopnosti strategického řízení inovací ve veřejném i soukromém sektoru. Proto se Kyndryl zavázal k rozvoji špičkových místních IT schopností a talentů. Jsme přesvědčeni, že tyto investice v konečném důsledku posílí i konkurenceschopnost a úspěch našich zákazníků v jejich podnikání.“ uvádí generální ředitel společnosti Kyndryl Česká republika Jiří Batěk.


Jiří Batěk, Kyndryl.


Zpráva Kyndryl Readiness Report čerpá ze zpětné vazby 3 200 manažerů a z dat platformy Kyndryl Bridge, digitálního nástroje využívajícího umělou inteligenci, aby ukázala globální výzvy a příležitosti napříč světovými trhy a průmysly.


Další klíčové body:

  • Návratnost investic do AI je nejasná: Ačkoli 76 % firem investuje do umělé inteligence a strojového učení, pouze 42 % z nich vidí pozitivní návratnost. Největšími překážkami při využívání AI jsou obavy o ochranu dat (31 %), nejasná návratnost (30 %) a problémy s dodržováním předpisů (26 %).
  • Problematika zastaralých technologií: Téměř všechny moderní firmy čelí problému s aktualizací svých systémů. Až 64 % generálních ředitelů má obavy ze zastaralých technologií a platforma Kyndryl Bridge ukazuje, že 44 % klíčové IT infrastruktury se blíží nebo je již na konci svého životního cyklu.
  • Technologie předbíhá dovednosti: Více než 40 % lídrů zažívá nedostatky v technologických dovednostech, což brzdí pokrok v modernizaci.
  • Bezpečnost je stále hlavní prioritou: Až 65 % manažerů se obává kybernetických útoků, ale jen 30 % uvádí, že jsou firmy připraveny je zvládnout.
  • Spolupráce mezi obchodními a technologickými lídry: Firmy, které jsou pokročilejší v digitální transformaci, vykazují lepší spolupráci mezi lídry sektoru obchodu a technologií a zaznamenávají vyšší návratnost z technologických projektů.

„Práce, kterou ve společnosti Kyndryl děláme, abychom provozovali a transformovali složité IT infrastruktury pro tisíce zákazníků, nám poskytla hluboký pohled na to, jak mohou společnosti identifikovat příležitosti k překonání výzev,“ řekl Martin Schroeter, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Kyndryl. „Připravenost na další rizika je trvalou výzvou a jde o posílení specializace IT specialistů, sladění nástrojů s kulturou a přijetí komplexní cesty digitální transformace v celé organizaci,“ doplňuje Batěk.

Zpráva mapuje rizika a přínosy

Kybernetická bezpečnost je na vrcholu žebříčku obav jednotlivých firem: Až 65 % lídrů má obavy z kyberútoků, ale jen 30 % se cítí připraveno je zvládnout. Podobně 59 % se obává klimatických a environmentálních změn, přičemž jen 25 % věří, že jejich IT systémy dokáží účinně reagovat.

Rostoucí počet regulací je také důležitým tématem, protože přicházejí neustále nové legislativní opatření. Zatímco 48 % manažerů se obává, že tempo regulací je příliš rychlé, 66 % z nich považuje regulace za celkově přínosné.

Navzdory těmto výzvám firmy, které modernizují své technologie, zaznamenávají jasné přínosy. Za uplynulý rok vedoucí pracovníci uvedli, že zaznamenali zlepšení efektivity (85 %), vyšší stupeň inovace (71 %) a lepší zkušenosti zaměstnanců nebo zákazníků (60 %). Nicméně, stále je prostor pro zlepšení v oblasti zabezpečení dat a dodržování předpisů (34 %) a v ekologických přínosech, jako je snížení spotřeby energie nebo emisí (27 %).

Firmy, které již zavedly pokročilé IT nástroje, jako jsou automatizační programy monitorující a řešící problémy napříč IT infrastrukturou, mají stále prostor pro další zlepšení. Data z platformy Kyndryl Bridge ukazují, že v průměru 8 % IT problémů je vyřešeno automatizací bez lidského zásahu. Kyndryl vidí potenciál, že až 30 % IT problémů může být vyřešeno automatizací, což by firmám mohlo ročně ušetřit miliardy dolarů na jejich údržbě.


Martin Schroeter, Chairman, CEO, Kyndryl.


Jak se mohou firmy připravit na budoucnost

Zpráva ukazuje, že firmy čelí těžkým rozhodnutím na své cestě čelit novým technologickým výzvám. Plán nabízí mapu slepých míst a obtížných rozhodnutí v rychle se měnícím obchodním prostředí.

1. Být připravený efektivně vést talentované pracovníky je stejně důležité jako být připravený na technologie: IT je totiž záležitostí celé firmy. Organizace, které jsou dále na své cestě modernizace technologií, hlásí lepší spolupráci mezi obchodními a technologickými lídry. CIO a CTO, kteří úzce spolupracují s vedením firmy, jsou lépe připraveni zaměstnance adaptovat na technologické inovace.

2. Nové versus známé: Aby bylo možné chytře investovat, musí manažeři a lídři rozumět tomu, jak nové nástroje zapadají nejen do technologického prostředí, ale i do kultury firmy a jejích cílů. Rovnováha mezi okamžitými potřebami a dlouhodobými investicemi pomůže firmám zvládnout složité výzvy modernizace.

3. Přerámujte diskuzi o technologickém dluhu: V rychle se měnícím prostředí, kde téměř všichni čelí problémům se zastaralou infrastrukturou, nejsou firmy samy. Snižování technologického dluhu odstraňuje provozní neefektivity a otevírá potenciál pro rychlejší růst – jde o investici do budoucí agility a inovací.

Metodologie Zpráva Kyndryl Readiness Report 2024 vychází z komplexního průzkumu provedeného společností Edelman DXI, který shromáždil názory 3 200 vedoucích pracovníků z různých odvětví, včetně zdravotnictví, výroby, energetiky a financí. Průzkum, uskutečněný mezi 1. červencem a 12. srpnem 2024, zachytil perspektivy vedoucích představitelů na úrovni C-suite (generálních ředitelů, finančních ředitelů, IT ředitelů a technických ředitelů) a vyšších manažerů z firem s ročním obratem alespoň 1 miliardy dolarů na 15 globálních trzích, včetně Spojených států, Brazílie, Číny, Německa a Velké Británie.

O společnosti Kyndryl

Kyndryl je největším poskytovatelem IT infrastruktury na světě, obsluhuje tisíce zákazníků ve více než 60 zemích. Společnost navrhuje, buduje, spravuje a modernizuje komplexní informační systémy kritické pro každodenní fungování světa. (sfr)