Američtí psychologové: Trump trpí zhoubným narcismem. Není schopen být prezidentem. (Ilustrační foto).

Donald Trump trpí zhoubným a neléčitelným narcismem a není proto schopen výkonu funkce prezidenta USA. Uvedla to skupina amerických odborníků na duševní zdraví v otevřeném dopise, který zatím podepsalo 200 lékařů. V dopisu tito odborníci tvrdí, že Trump vzhledem k „vážné a neléčitelné poruše osobnosti“ je nevhodnou osobou pro výkon prezidentské funkce.

Skupina Trumpových odpůrců sdružená v iniciativě „Anti-Psychopath Pac“ (Anti-Psychopath Political Action Committee)  nechala publikovat inzerát s otevřeným dopisem odborníků na psychické zdraví, v němž se tvrdí, že kandidát republikánů „je existenční hrozbou pro demokracii“ ve Spojených státech.

Podle nich je na základě Diagnostického a statistického manuálu duševních poruch, kteří odborníci používají k stanovení diagnózy a léčby duševních poruch, zřejmé, že „Trump splňuje behaviorální kritéria disociální poruchy osobnosti“.

„I laikovi je jasné, že Trump celoživotně vykazuje znaky nedodržování společenských norem a zákonů, opakovaného lhaní, bezohlednosti ohledně bezpečnosti ostatních, podrážděnosti, impulzivity, nezodpovědnosti a nedostatku lítosti,“ uvádí se v publikovaném dopisu.

„Zhoubní narcisté mají kvůli svému sadismu často radost z toho, že způsobují utrpení druhým… zejména svým domnělým nepřátelům. Například podle svědectví z první ruky sledoval Trump násilí, které rozpoutal 6. ledna, tři hodiny v televizi s radostí a své oblíbené části si pouštěl opakovaně,“ uvedli dále psychologové s odkazem na útok Trumpových stoupenců na sídlo Kongresu ze ledna 2021.



Ve zveřejněném dopise se dále tvrdí, že porucha, kterou u Trumpa psychologové pozorují, „jej činí prolhaným, destruktivním, pomýleným a nebezpečným“.

Trump prý také vykazuje „známky úbytku kognitivních funkcí“ a měl by podstoupit neurologické vyšetření.

Anti-Psychopath Pac vede právník George Conway, který dříve vedl The Lincoln Project, akční výbor tvořenými současnými a bývalými republikány, kteří byli proti Trumpovi a chtěli zabránit jeho znovuzvolení v minulých volbách v roce 2020. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Republikánský kandidát Donald Trump uznal, že je blázen. Hrozil Putinovi, že mu zničí Kreml