Hypomonitor: Hypoteční sazba v ČR klesla na 4,96 %, trh se proti srpnu propadl o čtvrtinu.

Banky a stavební spořitelny v Česku poskytly v září hypotéky za 24,2 miliardy korun, z toho nové úvěry činily necelých 20 miliard. Oproti srpnu se však hypotéční trh propadl o čtvrtinu.

Uvedla to ČBA ve svém nejnovějším Hypomonitoru.

Banky a stavební spořitelny poskytly v září letošního roku hypoteční úvěry za více než 24 mld. Kč, z toho skutečně nové úvěry činily bezmála 20 mld. Kč. Oproti srpnu se však hypoteční aktivita snížila o čtvrtinu.

Srpen letošního roku byl podle ČBA pozitivně ovlivněn snahou domácností uzavřít hypoteční smlouvy ještě před účinností novely zákona upravující podmínky předčasného splacení hypotečního úvěru. V meziročním vyjádření však růst objemu poskytnutých hypoték zpomalil ze srpnových 130 % na bezmála 80 %.

Zářijový objem hypoték se tak navrací k více standardním hodnotám letošního roku, nadále však potvrzuje postupné oživování aktivity na hypotečním trhu. Od ledna do září činí meziroční nárůst objemu poskytnutých hypoték více než 90 %, v případě počtu poskytnutých hypoték pak 60 %.

Průměrná hypoteční sazba u nových úvěrů se nepatrně snížila na 4,96 % po srpnových 4,98 %. Průměrná velikost hypotéky se po srpnových 3,95 mil. Kč navrátila blíže červencové úrovni 3,76 mil. Kč.

Údaje ČBA Hypomonitoru zachycují  data všech tuzemských bank a stavebních spořitelen poskytujících hypoteční úvěry.

Objem poskytnutých hypoték se v září vrátil k hodnotám před srpnem

Banky a stavební spořitelny dle ČBA Hypomonitoru poskytly domácnostem v září hypotéky v objemu 24,2 mld. Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně poklesl o silných 8,1 mld. Kč poté, co v srpnu o 8,6 mld. Kč vzrostl.

Jak ukazuje korekce zářijových čísel, srpnová aktivita na hypotečním trhu byla do velké míry ovlivněna změnou v zákoně o spotřebitelském úvěru, která řadu domácností vedla ke snaze uzavřít či refinancovat hypoteční smlouvu ještě za původních podmínek v průběhu srpna.

Zářijové hodnoty se tak dostaly zpět na hodnoty běžné před srpnovým mimořádným růstem. Meziroční růst objemu poskytnutých hypoték dosáhl 78,5 % po 130 % v srpnu. Od ledna do září objem poskytnutých hypoték přesáhl 90 %, počet poskytnutých hypoték pak necelých 60 %.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v září dosáhl 19,7 mld. Kč. Meziměsíčně se tak objem snížil o 6 mld. Kč, tj. o stejnou výši, jako v srpnu meziměsíčně vzrostl. Počet nově poskytnutých hypoték dosáhl 5 232, což je obdobná hodnota jako v červenci, oproti srpnu jde však o 20% pokles.

Rovněž objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) se po jednorázovém srpnovém růstu snížil, ačkoli setrval mírně nad úrovní z června či července (4,6 mld. Kč v září oproti 6,7 mld. Kč v srpnu). Podíl refinancovaných úvěrů na celkovém objemu poskytnutých hypoték se snížil ze srpnových 20,7 % na 18,8 %.

Průměrná hypoteční sazba se kosmeticky snížila 

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů pokračovala v září v nepatrném poklesu a dosáhla 4,96 % po 4,98 % v srpnu, kdy se dostala po více než dvou letech pod 5% hranici. Realizované úrokové sazby na rozdíl od cen nabídkových reflektují skutečnou reálnou úrokovou sazbu u podepsaných hypotečních smluv.

Průměrná velikost hypotéky se v září snížila na červencovou úroveň

Průměrná výše hypotéky v srpnu poskočila z 3,77 na 3,95 mil. Kč, v září se však hodnota navrátila blíže hodnotám z července. Odhlédneme-li od této korekce po mimořádném srpnu, průměrná výše hypotéky od dubna postupně roste a převyšuje dosavadní rekordní úroveň z listopadu 2021 ve výši 3,46 mil. Kč.

Dosáhnout na vyšší hypotéku umožňuje postupný pokles hypotečních sazeb či uvolnění makroobezřetnostních příjmových limitů ze strany ČNB společně s postupným růstem reálných příjmů domácností. Výše hypotéky pak souvisí také s vývojem cen nemovitostí, které byly v 2. čtvrtletí letošního roku o zhruba 10 % vyšší, než v posledním čtvrtletí roku 2021, a pokračovaly dle předběžných dat v růstu i ve 3. čtvrtletí.

Scénáře vývoje měsíční splátky pro různé délky splatnosti hypotéky udává tabulka č. 2. Z ní je patrné, že růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou velikost hypotéky zvýšení měsíční splátky o zhruba 2 tisíce Kč.

Ve srovnání s 2% úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená současná hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky zhruba o 6 tisíc Kč. Splátka hypotéky ve výši jednoho milionu korun s 30letou splatností se současnými úrokovými sazbami se pohybuje kolem 5,5 tisíce Kč, uvedla ČBA. (sfr)