Hypoindex v ČR: Úroky hypoték se v říjnu pevně zabetonovaly nad 5 procenty. (Ilustrační foto)

Úrokové sazby hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu se ani v říjnu v podstatě nezměnily. K 2. říjnu 2024 byla průměrná roční nabídková sazba hypotečních úvěrů měřená Swiss Life Hypoindexem na úrovni 5,34 %. Optimistická očekávání, že po prázdninách se v souvislosti se změnou poplatků za předčasné splacení hypoték a spuštěním akčních zvýhodněných nabídek výrazněji sníží úroky, se nenaplnila, uvedl Hypoindex. 

Pravděpodobně hlavním důvodem, proč banky zabetonovaly sazby nad pětiprocentní hranicí, je nenaplnění jejich přání ze strany zákonodárců, uvedla Swiss Life.

Finanční instituce totiž lobbovaly za výrazně přísnější sankce za předčasné splacení. To se ale nestalo a sankční poplatky jsou výrazně měkčí, než banky chtěly, uvedl Hypoindex.

„I nadále pokračuje velmi pozvolný pokles hypotečních sazeb, Swiss Life Hypoindex v říjnu vykazuje hodnotu 5,34 %. Na počátku měsíce je vidět, že banky ještě nezohlednily další snížení základní úrokové sazby ze strany České národní banky o 0,25 procentního bodu z minulého týdne.“

Je ale otázkou, zda se banky vůbec rozhodnou toto snížení do svých hypotečních sazeb nějak zapracovat, nebo budou i nadále sazby snižovat spíše kosmeticky,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Swiss Life Select.

„Na základě  dosavadního postupu finančních institucí se dá očekávat, že i další vývoj hypotečních sazeb bude velmi pozvolný. A úroky na konci letošního roku tak budou hranici 4 % atakovat spíše výjimečně. Na druhou stranu tento vývoj alespoň neeskaluje ceny nemovitostí, které i nadále spíše stagnují nebo alespoň stoupají jen velmi pozvolně,“ dodal.


Zdroj: Hypoindex


Průměrná nabídková sazba 5,34 % p. a.

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu k 2. říjnu 2024 byla 5,34 %. (v září to bylo 5,38 %). Za měsíc klesla jen o čtyři bazické body, tedy stejně jako v září.

Letos průměrná sazba klesla jen o 0,68 procentního bodu. Vedle toho Česká národní banka (ČNB) snížila ve stejném období svoji klíčovou sazbu o 2,5 procentního bodu na aktuálních 4,25 %.

V současné době je rozdíl mezi průměrnou nabídkovou sazbou hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu a dvoutýdenní repo sazbou ČNB 1,09 procentního bodu ve prospěch centrální banky. V květnu 2022, kdy byl Swiss Life Hypoindex na stejné úrovni jako nyní, byla sazba ČNB 5,75 %, tedy rozdíl ve prospěch bank činil 0,42 procentního bodu.

„Novela zákona je bohužel pro banky nedostatečná. V extrémních případech dokonce hrozí, že klient za hypoteční turistiku zaplatí méně než před novelou, a to z důvodu výpočtu poplatku za předčasné splacení, kdy se počítá s tzv. referenční sazbou. Proto ke zlevňování sazeb s touto novelou pravděpodobně nedojde. K výraznějšímu zlevnění by mohlo dojít až v příštím roce,“ poznamenal Tom Kadeřábek, vedoucí produktového oddělení Swiss Life Select.

Měsíční splátka klesla o necelou stovku

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti (LTV) při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,34 % p. a. byla v říjnu 21 155 korun. Od začátku letošního roku klesla o 1434 Kč. (sfr)