Platy státních zaměstnanců vzrostou o 1400 korun. Premiér Fiala se dohodl s odboráři.

Platy státních zaměstnanců v Česku vzrostou od ledna 2025 o 1400 korun. Vláda vedená premiérem Fialou se na tom dohodla s odbory. Odbory z tohoto důvodu zruší dříve vyhlášenou stávkovou pohotovost.

Oznámili to premiér Petr Fiala (ODS) a šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

„Od ledna příštího roku vláda zvedne platy ve veřejném sektoru o 1400 Kč. Na tomto jsme se dnes dohodli s odbory. To znamená více než 11% nárůst pro zaměstnance státu s nejnižšími platy, kterým v uplynulých letech reálné příjmy klesly nejvíce,“ uvedl premiér Fiala.

„Dospěli jsme k dohodě o tom, jakým způsobem budou navýšeny platy zaměstnanců ve státní a veřejné sféře. V platových stupních jedna až čtyři dojde k navýšení o částku 1400 korun. Způsob, jakým se prostředky rozdělí v páté stupnici, se ještě upřesní na dalším jednání,“ upřesnil.

Navýšení půjde zaměstnancům do tarifů, tedy do základních platů. Nejvyšší procentuální navýšení bude podle premiéra u lidí s nejnižšími platy, u kterých vzrostou příjmy o 11,5 procenta.

S tím, že navýšení tarifů nebude pro nikoho znamenat, že mu bude snižováno osobní ohodnocení nebo nadtarifní složky mzdy.

Navýšení v platové tabulce číslo pět, která se týká pedagogických pracovníků, ještě projedná vláda.

Odbory přitom chtěly pro příští rok ze státního rozpočtu navýšení objemu na platy o osm procent a zvýšení tarifů o deset procent. Vláda už ale rozhodla o tom, že se objem zvýší pro učitele o sedm procent a o pět procent pro ostatní.

Na platy učitelů mělo jít o 6,6 miliardy korun více než letos a na platy ostatních státních zaměstnanců o 19,4 miliardy Kč více. (sfr)