Inflace v eurozóně poprvé za více než tři roky klesla pod průměr 2 %. Nejvyšší je v Belgii. (Ilustrační foto).

Inflace v eurozóně v září poprvé za více než tři roky klesla pod průměr 2 %. Nejvyšší je v Belgii, tedy v zemi, v jejímž hlavním městě sídlí Evropská komise. Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v září zpomalil na 1,8 procenta ze srpnových 2,2 procenta.

Inflace v zemích platících eurem se poprvé od poloviny roku 2021 dostala pod dvouprocentní cíl Evropské centrální banky (ECB).

Vyplynulo to z rychlého odhadu, který zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Důvodem zářijového zpomalení inflace jsou zejména ceny energií, které se meziročně snížily o 6 procent po srpnovém tříprocentním poklesu.

Meziroční míra takzvané jádrové inflace, která nezahrnuje ceny energií, potravin, alkoholu a tabáku, v září v eurozóně klesla na 2,7 procenta z 2,8 procenta v předchozím měsíci.

Nejvyšší inflaci v rámci eurozóny měla v září Belgie, kde se spotřebitelské ceny meziročně zvýšily o 4,5 procenta. Více než tříprocentní inflaci měly v září Estonsko (3,2 %) a Nizozemsko (3,3 %).

Nejnižší byla v září ninflace naopak v Irsku, kde ceny vzrostly pouze o 0,2 procenta. Nízkou inflaci měly také Litva (0,4 %), Slovinsko (0,7 %), Itálie (0,8 %) a Finsko (0,8 %). Stejnou míru inflace, 0,8 %, mělo v září také Lucembursko.

Inflace v Česku dosáhla podle ČSÚ v srpnu meziročně 2,2 %. Zůstala tak stejná, jako letos v červenci. Meziměsíčně spotřebitelské ceny v srpnu vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle alkoholické nápoje, tabák a v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. (sfr)


Inflace v eurozóně: září 2024 (meziročně)

Zdroj: Eurostat