České dráhy od poloviny letošního prosince zdraží v průměru o 5 procent jízdenky. (Ilustrační foto).

České dráhy (ČD) od 15. prosince zvýší ceny jízdného průměrně o 4,9 procenta. Cena jízdenky dospělého na kratší vzdálenost bez slevy vzroste ve většině případů o jednu až pět korun. Nové ceny se v jízdném projeví od zavedení jízdního řádu pro rok 2025.

Informovaly o tom České dráhy.

Od 15. prosince také dopravce navýší ceny některých aplikací na In Kartě, pokud ji cestující využívá ve formě plastové karty. Zvýšení bude o 100 korun u aplikací s jednoletou platností a o 200 korun s tříletou platností.

Podobně se upraví časové doplatky do první třídy a ceny síťových vnitrostátních jízdenek.

Například cena měsíčního doplatku do první třídy se zvýší o 200 korun na 1190 Kč, cena celostátní skupinové víkendové jízdenky pro až pět osob se zvedne o 100 korun na 999 Kč a cena celodenní síťové jízdenky se zvýší z 699 korun na 799 Kč.

Ve vozech první třídy ve vnitrostátní přepravě dopravce ukončí poskytování bezplatné přepravy dětí do šesti let a průvodců osob s průkazem ZTP/P. Tito cestující budou od 15. prosince za jízdenku v první třídě platit plnou cenu, pokud neprokáží nárok na některou z nabízených slev.

Zvedne se také sazba základního kilometrického tarifu a z něj odvozených nabídek, úprava reflektuje inflaci a zvýšení nákladů za uplynulý rok.

Jediným akcionářem Českých drah je Česká republika. Zakladatelem společnosti je Ministerstvo dopravy České republiky, které také hospodaří se všemi akciemi. (sfr)