Putinova nová doktrína: Rusko provede jaderný útok na zemi, jíž pomáhají jaderné mocnosti. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil upravenou podobu ruské jaderné doktríny. Nově je v ní i bod, který reaguje na současný konflikt na Ukrajině. Rusko podle této nové doktríny hodlá použít jaderné zbraně, pokud nějaká země nedisponuje jadernými zbraněmi, ale zaútočí na Rusko a je přitom podporována některou z jaderných mocností.

„V upravené redakci dokumentu se navrhuje považovat agresi proti Rusku ze strany jakékoli nejaderné země, ale za účasti nebo podpory jaderné země za společné napadení Ruské federace,“ oznámil Putin na zasedání Stálé rady o jaderném zadržování.

Podle této upravené doktríny by Rusko nasadilo jaderné zbraně i proti jaderné mocnosti, která podporuje útok nejaderného státu na Rusko.

V současném konfliktu na Ukrajině, který se ale přenesl už i na území Ruska, podporují Ruskem napadenou Ukrajinu i jaderné mocnosti, jako jsou USA, Francie a Velká Británie.

„Jasně jsou stanoveny i podmínky pro přechod Ruska k použití jaderných zbraní,“ zdůraznil Putin.

„Tuto možnost zvážíme, už ve chvíli, kdy obdržíme spolehlivé informace o masivním vypuštění útočných aerokosmických prostředků a jejich překročení naší státní hranice,“ deklaroval prezident Ruské federace.

Putin také upřesnil, o jaké zbraně má jít: strategická a taktická letadla, střely s plochou dráhou letu, bezpilotní letadla, hypersonické a další podobné zbraně.

Znamená to, že by Rusko mohlo zvažovat nasazení svých jaderných ubraní i při masovém útoku drony, letadly F-16 a střelami s plochou dráhou letu ukrajinských ozbrojených sil.

Podle Putina tato upřesnění „odpovídají současným vojenským hrozbám a rizikům pro Ruskou federaci a jsou do hloubky ověřená“.

Analýzu provedli experti z ministerstva obrany ministerstva zahraničních věcí rady obrany a dalších orgánů.

„Je důležité předvídat vývoj situace a současně přizpůsobit ustanovení dokumentu strategického plánování současné realitě,“ podotkl Putin.

A dodal, že se současná vojenskopolitická situace dynamicky mění a vznikají nová ohniska vojenských hrozeb pro Rusko a jeho spojence.

Podle ruského prezidenta se stejná pravidla vztahují i na Bělorusko.



Zelenskyj: Putin plánuje útoky na ukrajinské jaderné elektrárny

Ukrajinský prezidet Volodymr Zelenskyj v OSN varoval, že Putin plánuje útoky na ukrajinské jaderné elektrárny.

Rusové už zničili všechny ukrajinské tepelné elektrárny a mnoho vodních.

„Chtějí tak obyčejné Ukrajince mučit zimou,“ dodal Zelenskyj.

Zopakoval důležitost ukrajinského mírového plánu a zkritizoval země, jež představují vlastní polovičaté plány.

„Protože Rusko nemůže zdolat odhodlání našeho lidu na bojišti, Putin hledá jiné taktiky,“ prohlásil ukrajinský prezident.

Jednou z takových taktik mají být právě útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu.

„Představte si vlastní země bez 60 % její energie. Co je to za život?“ zeptal se Zelenskyj?

Zkritizoval také Brazílii a Čínu za to, že představují vlastní „polovičaté“ mírové plány, „které ignorují utrpení Ukrajinců a umožňují  Rusku ve válce pokračovat“. (sfr)