Podraz, zaútočili Piráti na Fialu za to, že je vyhodil z vlády. Obvinili ODS ze spiknutí s ANO. (Ilustrační foto).

Ve stranické funkci končící šéf Pirátů Ivan Bartoš i další politici této doposud vládní strany označili počínání premiéra a šéfa ODS Petra Fialy za podraz. Premiér Fiala v úterý oznámil, že navrhne ke 30. září Bartošovo odvolání z pozice ministra pro místní rozvoj kvůli nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení.

„Byl to podraz, SPOLU začalo cestu ke složení vlády s ANO,“ řekl Bartoš.

„Podraz, který postrádal i základní prvky lidské slušnosti,“ podotkl Bartoš k premiérovu postupu. O odvolání se prý Bartoš dozvěděl telefonicky krátce před tiskovou konferencí premiéra.

Během dopoledního setkání s Fialou o tomto kroku podle Bartoše „nepadlo ani slovo“.

Předseda vlády tvrdí, že návrh na odvolání Bartoše neznamená vypovězení koaliční smlouvy. Piráti to však pochopili jinak a začali hlasovat o odchodu z vlády.

Podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterové se ODS rozhodla „vykopnout“ Piráty z vlády. Ministr pro legislativu za Piráty Michal Šalomoun konstatoval, že vláda ve stávajícím koaličním formátu končí a že ho to mrzí.

Bartoš označil za fabulaci to, že by i po odchodu Pirátů z vlády v ní mohl zůstat ministr zahraničí za Piráty Jan Lipavský, který je v New Yorku společně s prezidentem Petrem Pavlem.

Budu usilovat o rychlý odchod z vlády,“ oznámila v úterý místopředsedkyně pirátské strany a europoslankyně Markéta Gregorová.

Fiala podle ní podrazil Ivana Bartoše, jehož ujišťoval, že se dotáhne digitalizace stavebního řízení, aby lidé mohli stavět.

„To nedodržel a Ivana Bartoše podrazil. Podrazil tím ale i všechny voliče pětikoalice,“ prohlásila europoslankyně.

Bartošovo odvolání z vlády kvůli digitalizaci označila za „kouřovou clonu ODS, která mezitím vyjednává o koalicích s hnutím ANO na krajské úrovni“.

„Jsem jen překvapen z toho, jak rozdílně lze jednání mezi čtyřma očima interpretovat. Ivan Bartoš si bohužel nebyl dosud schopen připustit, že digitalizace stavebního řízení je v rozkladu. Nebyl ani schopen reagovat na konkrétní dotazy, kdy bude fungovat,“ reagoval na obvinění předseda ODS Petr Fiala.

„Ranní setkání mě definitivně přesvědčilo o tom, že Ivan Bartoš není schopen zjednat nápravu. Proto jsem se rozhodl jednat rychle a neprodlužovat krizi. Radost z toho nemám,“ napsal Fiala.

Podle pirátského představitele Jakuba Michálka tlačila část ODS na Fialu, aby buď Bartoše odvolal z vlády, nebo aby z vlády odešel sám Fiala.

„Je škoda, že se ODS rozhodla zničit vládu,“ deklaroval Michálek.

ODS prý jde o to, aby se Piráti této straně „nekoukali pod ruce“. Odchod Pirátů z vlády označil za „pouhou technikálii“.


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Premiér Fiala odvolá Bartoše z funkce ministra. Nezvládnutou digitalizaci převezme Kupka