Inflace v Evropské unii v srpnu klesla na 2,4 procenta. Nejvyšší je v Rumunsku a v Belgii. (Ilustrační foto).

Inflace v Evropské unii v srpnu klesla meziročně na 2,4 procenta. Nejvyšší inflace byla v Rumunsku a v Belgii, nejnižší v Litvě a Lotyšsku. Meziroční růst spotřebitelských cen v Evropské unii zpomalil z červencového tempa 2,8 procenta. Informoval o tom evropský statistický úřad Eurostat.

V České republice inflace podle Eurostatu meziroční inflace klesla na 2,4 procenta z červencových 2,5 procenta. Eurostat používá údaje harmonizované s metodikou výpočtu EU, které se liší od výpočtu Českého statistického úřadu (ČSÚ).


zdroj: EUROSTAT


V rámci EU měly v srpnu nejvyšší inflaci Rumunsko (5,3 procenta), Belgie (4,3 procenta) a Polsko (4 procenta).

Nejnižší byla v srpnu inflace v Litvě (0,8 procenta), Lotyšsku (0,9 procenta) a Irsku, Slovinsku a Finsku (1,1 procenta).

Eurostat potvrdil svůj rychlý odhad z konce minulého měsíce, podle kterého meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v srpnu zpomalil na 2,2 procenta z červencových 2,6 procenta.

Inflace v zemích používajících euro tak stále zůstává nad dvouprocentním cílem Evropské centrální banky (ECB). Ještě před rokem byla míra inflace v eurozóně 5,2 procenta.

Meziroční míra inflace se v srpnu oproti červenci snížila ve 20 členských státech EU, zůstala stejná v jedné zemi a zvýšila se v šesti státech, uvedl Eurostat.


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Inflace v ČR dosáhla v srpnu 2,2 %. Proti červenci se nezměnila. Meziměsíčně však vzrostla