Sokolovská uhelná bude na svém území zajišťovat letecký polygon pro bezpilotní letouny.

Na pozemcích vlastněných skupinou Sokolovská uhelná a SUAS GROUP vznikne nový polygon pro testování bezpilotních leteckých systémů. Úřad pro civilní letectví už před časem vytipoval čtyři lokality na pozemcích této energetické skupiny, ze kterých se vybere ta nejvhodnější pro vznik testovacího polygonu.

„V návaznosti na společné setkání se zástupci Ministerstva dopravy, společnosti SUAS GROUP a po předchozím projednání Hospodářskou komorou České republiky bylo formulováno memorandum, které definuje spolupráci při rozvoji a podpoře bezpilotních systémů u nás v regionu.“

„Je to projekt, který využívá potenciálu Karlovarského kraje, v němž se po útlumu těžby dříve dobývaná území proměňují na místa s vysoce přidanou hodnotou. Náš kraj, potažmo i Česká republika, tak mají jedinečnou příležitost nabídnout volný prostor pro testování a vývoj bezpilotních leteckých systémů. Věřím, že se jedná o další významný počin, který může výrazně přispět k rozvoji celého regionu,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

V rámci navrženého memoranda se počítá s podporou investic souvisejících se záměrem vybudování polygonu pro bezpilotní letecké systémy, jeho provozu i navazujícími činnostmi. Myšleno je také na zajištění potřebné infrastruktury a podporu rozvoje odborného středního a vysokoškolského vzdělávání.

Strany, které memorandum uzavřou, počítají rovněž s vytvořením legislativních a dalších nezbytných podmínek pro další rozvoj tohoto odvětví v Karlovarském kraji i mimo něj s přesahem do celé Evropské unie. Docházet by mělo i k důležitému transferu znalostí a technologií do průmyslové praxe.

Nový testovací polygon pro bezpilotní letecké systémy by měl vyrůst na pozemcích vlastněných skupinou Sokolovská uhelná a SUAS GROUP.

„Už před časem vytipoval Úřad pro civilní letectví čtyři lokality na našich pozemcích, ze kterých se vybere ta nejvhodnější pro vznik testovacího polygonu. Přínos celého záměru vidíme v jeho samotném zaměření na strojírenství v leteckém průmyslu, úzce souvisí také se sofistikovanou elektronikou, IT a řídicími systémy.“

„To vše může oslovit budoucí investory v oblasti vývoje, výzkumu a výroby těchto dopravních prostředků budoucnosti. Navíc obdobný projekt se v České republice zatím nerealizoval, proto věřím, že se nám podaří vzbudit zájem mladých lidí, kteří by chtěli studovat související obory, ale i zájem odborníků, jež by přímo v Karlovarském kraji mohli pracovat na rozvoji inovací ve využití dronů.“

„Přesně takovou aktivitu náš region v transformaci potřebuje,“ doplnil Pavel Tomek, předseda dozorčí rady skupiny Sokolovská uhelná a SUAS GROUP. (sfr)