Unicorn Systems nabízí řešení pro správu digitálních technických map.

Společnost Unicorn Systems podporuje digitalizaci technických map v Česku. Novinka platí od 1. července a kraje mají povinnost vést a udržovat digitální mapy svého území. Unicorn Systems nabízí hned několik produktů, které pomohou vlastníkům, správcům, provozovatelům dopravní a technické infrastruktury nebo geodetům dodržet zákonné povinnosti. Hlavním smyslem digitálních technických map je mimo jiné urychlit a zjednodušit stavební řízení.

Digitální technické mapy (DTM) obsahují podrobné informace například o silnicích, kolejích, vodovodech, plynovodech, sítích elektrického vedení nebo kanalizacích. Samozřejmě nechybí údaje o budovách, chodnících nebo šachtách. Jde o komplexní geografický informační systém, který slouží k digitální evidenci a správě technických a infrastrukturních prvků na území obce, města nebo kraje. Tento typ map je zásadní pro úřady, správce sítí, projektanty, zhotovitele a další organizace nebo subjekty, které potřebují přesné a aktuální informace o povrchové situaci a dopravní/technické infrastruktuře.

Společnost Unicorn Systems, jako významná evropská IT společnost se sídlem v Česku, připravila řešení pokrývající potřeby zákazníků napříč spektrem, kteří budou s digitální technickou mapou pracovat. Vlastníkům dopravní a technické infrastruktury její produkty pomohou se splněním zákonné povinnosti, tj. odeslat data o svých sítích do digitálních technických map a udržovat je aktuální.

Prvním z nich je tzv. DTM konektor.

Jde o ideální řešení propojení geografického informačního systému s digitálními technickými mapami krajů. Nasazením DTM konektoru do prostředí zákazníka získají vlastníci, správci a provozovatelé technické a dopravní infrastruktury nástroj, který jim zajistí přístup k datům datových technických map krajů, splnění legislativní povinnosti a vždy aktuální verze služeb a datového modelu jednotného výměnného formátu (JVF) v závislosti na platných verzích informačního systému digitální mapy veřejné správy (IS DMVS) bez nutnosti sledování nových nařízení a testování nových služeb,“ vysvětlil Pavel Borek, Sales Manager za Unicorn Systems.

DTM konektor umožňuje export a import dat do/z DMVS/DTM, ale i výměnu dat nezbytných pro projektanty a externí zhotovitele, včetně následného importu těchto dat zpět do datového fondu povinného poskytovatele dat.

DTM konektor vás zkrátka propojí se světem geodat,” dodal Pavel Borek.

Pro vlastníky dopravní a technické infrastruktury nebo jejich externí editory, kteří nemají vlastní geografický informační systém je určen další produkt ProGEO s modulem DTM+, který umožňuje vytvoření, správu a předání aktualizovaných dat do digitální technické mapy kraje.

Pro zpracovatele geodetické aktualizační dokumentace je k dispozici produkt ProGEO s modulem DTM, který umožňuje vytvoření, správu a předání aktualizovaných dat vč. povinných příloh do digitální technické mapy kraje. Součástí jsou dále služby a aplikace zahrnující kontrolu připravenosti na nový formát dat, komunikaci s informačním systémem digitální mapy veřejné správy, 3D zobrazení mapových prvků, import a export dat,“ popsal Borek.

Unicorn Systems pomůže s připraveností na JVF DTM.

Nejprve provedeme analýzu připravenosti Vašich datových podkladů a řekneme si, co je třeba splnit pro účely DTM ČR a případně pomůžeme z konsolidací stávajících dat. Poté provedeme konverzi dat do JVF DTM a pomůžeme s komunikací s IS DMVS prostřednictvím webových služeb,“ upřesnil Borek.

Digitální technické mapy krajů jsou jedním ze základních kamenů digitalizace stavebního řízení, které mají především zrychlit a zjednodušit. Pro kraje to znamená hlavně úsporu času a peněz. Díky jejich zavedení dochází k významnému zlepšení v oblasti využívání podrobných informací o dopravní a technické infrastruktuře a dalších stavebních a technických objektech a zařízeních.

Přesná a aktuální data jsou navíc klíčová pro efektivní plánování a rozvoj infrastruktury na území České republiky. Aktuální informace o infrastruktuře jsou nezbytné pro rychlé a účinné reakce v krizových situacích, jako jsou přírodní katastrofy nebo havárie technických zařízení.

Unicorn je renomovaná evropská společnost poskytující ty největší informační systémy a řešení z oblasti informačních technologií. Dlouhodobě se soustřeďuje na vysokou přidanou hodnotu a konkurenční výhodu přinášenou zákazníkům.

Působí na trhu již od roku 1990 a za tu dobu vytvořila řadu špičkových a rozsáhlých řešení, která jsou rozšířena a užívána mezi těmi nejvýznamnějšími podniky z různých odvětví. Zároveň vyvíjí Unicorn Universe – Digital Twin Construction Kit. Tento produkt využívá internetová služba Plus4U k poskytování rozsáhlého portfolia služeb založených na robustních softwarových řešeních pro malé a střední podniky a koncové uživatele.

Tento software pomáhá efektivnímu a šetrnému zacházení s přírodními zdroji a ohleduplnému chování k životnímu prostředí.

Cílem firmy je vzdělávat lidi a také společnost. Proto v roce 2007 založila Unicorn University, která zároveň provozuje Unicorn Top Gun Academy – komplexní vzdělávací systém pro firemní spolupracovníky. (sfr)