Orbán u Trumpa na Floridě: Podle maďarského premiéra Trump vyřeší válku na Ukrajině.

Maďarský premiér Viktor Orbán po návštěvě Kyjeva, Moskvy a Pekingu zavítal na Floridu za americkým republikánským exprezidentem Donaldem Trumpem. Orbán uvedl, že Trump dokáže válku na Ukrajině vyřešit velice rychle.

Trump kandiduje v listopadových prezidentských volbách.

Maďarský premiér za ním zamířil na jeho floridskou rezidenci Mar-a-Lago.

Orbán tak pokračuje tak ve své cestě, kterou označuje za „mírovou misi“. Nejdříve navštívil Kyjev na setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, posléze jel do Moskvy za Vladimirem Putinem a do Pekingu k Si Ťin-pchingovi.

Následně se zúčastnil washingtonského summitu Severoatlantické aliance.

Orbán míní, že Trump v nastávajících volbách porazí současného šéfa Bílého domu Joea Bidena.

„Existuje velmi, velmi vysoká šance, že prezident Joe Biden volby prohraje,“ řekl.

Orbán zopakoval Trumpova tvrzení, že ten dokáže válku na Ukrajině vyřešit velice rychle.

„Diskutovali jsme o způsobech, jak dosáhnout míru. Dobrá zpráva dne: vyřeší to!“ prohlásil Orbán.

Trumpa považuje za „člověka míru“.

„Za svého čtyřletého funkčního období neinicioval jedinou válku a udělal mnoho pro to, aby nastal mír ve starých konfliktech ve velmi složitých oblastech světa,“ uvedl Orbán.

Evropská unie na jednání Orbána už začala aktivně reagovat, neboť podle vedení EU nemá Orbán k jednáním žádný mandát.

Švédsko spolu s několika dalšími členskými státy EU nevyšle své ministry na červencová neformální zasedání Rady Evropské unie, které předsedá Maďarsko. K protestu Švédska se připojily i Finsko, Polsko a pobaltské státy – Estonsko, Lotyšsko a Litva.

Tyto země budou na zasedáních zastupovat pouze státní úředníci. Podle vyjádření Stockholmu zvažují podobný postup i další členské státy EU.

Maďarsko převzalo rotující předsednictví Rady EU 1. července a bude ho vykonávat do konce roku. Orbán během prvních dní svého předsednictví navštívil Ukrajinu, Rusko a Čínu, přičemž tyto cesty označil za „mírové mise“. (sfr)