Dva čeští miliardáři se dohodli. PPF byznysmena Petra Kellnera prodala tříprocentní podíl telekomunikační společnosti O2 Czech Republic firmě Belviport Trading, která spadá do stáje finančníka Pavla Tykače. V článku naleznete i další zajímavé zprávy o problémech českých byznysmenů v uplynulém období.


Kellner prodal Tykačovi 3% podíl v 02

Investiční skupina PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner, prodala tříprocentní podíl telekomunikační společnosti O2 Czech Republic firmě Belviport Trading miliardáře Pavla Tykače. Cenu transakce PPF nesdělila.

Prodej je jednorázovým rozhodnutím a skupina PPF aktuálně nezamýšlí prodávat další akcie O2, sdělila PPF.

„Nic se tedy nemění na skutečnosti, že O2 je pro skupinu PPF dlouhodobou finanční investicí,“ dodala.

Po vypořádání obchodu se podíl volně obchodovaných akcií O2 zvýší na 17,4 procenta a podíl skupiny PPF na kapitálu O2 klesne 81,1 procenta a na hlasovacích právech na 82,4 procenta.

PPF uvedla, že prodej malé části akcií O2 má za cíl zvýšit veřejně obchodovaný podíl na společnosti O2. To je v souladu s dříve oznámenou investiční strategií PPF podporovat zvýšení likvidity akcií O2.

„Cena sjednaná pro tento obchod proto neodráží názor skupiny PPF na hodnotu akcií,“ uvedla skupina.

Byty podniku ČEZ v Písnici získá za 1,3 miliardy Krúpa. Nájemníci s prodejem nesouhlasí

Více než 700 bytů společnosti ČEZ v Písnici získá za 1,305 miliardy korun firma Kennial podnikatele Pavola Krúpy.

Nájemníci s prodejem nesouhlasí a tvrdí, že měli slíbeno, že si budou moci byty odkoupit. Výběrové řízení, které vyhrál Kennial, považují za nelegitimní.

Zástupci nájemníků mají připravené podklady pro několik druhů právních kroků. ČEZ jejich argumenty odmítá.

O nákupu bytů uvažovalo i hlavní město, nakonec ale nabídlo bezúročnou půjčku Praze-Libuši, pod kterou Písnice spadá. Městská část ji ale podat nestihla.

Podle dřívějšího vyjádření primátorky Adriany Krnáčové (ANO) město poskytlo součinnost už tím, že schválilo půjčku. Podat nabídku podle ní měla radnice sama. Podle původních informací mělo vyhodnocení nabídek trvat několik měsíců.

„Spěch společnosti ČEZ ukazuje, že se báli, že Praha nebo městská část nabídku podá,“ řekl starosta.

Opravě Opery hrozí skluz několik měsíců. Metrostav napadl výběrové řízení

Zahájení generální rekonstrukce Státní opery v Praze hrozí až několikaměsíční skluz. Stavební společnost Metrostav se odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) proti výsledku tendru na opravu budovy.

Výběrové řízení vyhrála s nejnižší nabídkou 857,6 milionu korun firma Hochtief CZ. Vítěze tendru vybralo Národní divadlo na základě doporučení vládou jmenované hodnotící komise před loňskými Vánocemi.

Neúspěšní uchazeči ale kritizovali například to, že některé soutěžící firmy nebyly schopny prokázat, zda už někdy opravovaly historickou budovu, a neuvedly, zda mají potřebné technické vybavení či restaurátory.

Hochtief CZ tvrdí, že všechny kvalifikační předpoklady splnil, když v minulosti opravoval třeba památník na pražském Vítkově a barokní hospital Kuks a také obnovoval klášter Broumov. Metrostav se k důvodům pro své odvolání nevyjádřil.

Rozhodnutí ÚOHS bude pro osud rekonstrukce Státní opery klíčový. Pokud Metrostav uspěje, rozhodnutí zadavatele o výběru úspěšného zájemce o veřejnou zakázku bude zrušeno a může být zrušeno i celé zadávací řízení.

(pel)