Světové ceny potravin v květnu 2021 raketově stouply už dvanáctý měsíc v řadě. Index cen potravin FAO (Organizace OSN pro výživu a zemědělství) vzrostl meziměsíčně o 4,8 procenta. V meziročním srovnání se zvýšil dokonce o 39,7 procenta. Dosáhl tak nejvyšší úrovně od září 2011.
Organizace o tom informovala na webu.
Index sledující ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích se proti předchozímu měsíci zvýšil o 4,8 procenta na 127,1 bodu. V meziročním srovnání vzrostl dokonce o 39,7 procenta.
Index cen obilovin stoupl meziměsíčně o 6 procent, především kvůli vyšším cenám kukuřice. Ty jsou nyní o 89,9 procenta vyšší než před rokem.
FAO nicméně očekává, že globální produkce obilovin se v letošním roce zvýší o 1,9 procenta na téměř 2,821 miliardy tun. To by znamenalo rekord.
Index cen rostlinného oleje se meziměsíčně zvýšil o 7,8 procenta. Přispívá k tomu nižší než produkce palmového oleje. Stouply i ceny řepkového a sójového oleje.
Ceny cukru se kvůli zpoždění sklizně a obavám z poklesu výnosů v Brazílii zvýšily o 6,8 procenta.
Index cen masa stoupl v květnu o 2,2 procenta, a to hlavně díky rychlejšímu tempu dovozu do Číny a dalších východoasijských zemí.
Index cen mléčných výrobků FAO se zvýšil o 1,8 procenta. Tento nárůst byl veden silnou poptávkou po dovozu sušeného odstředěného a plnotučného mléka, zatímco ceny másla poprvé po téměř roce poklesly díky zvýšeným vývozním dodávkám z Nového Zélandu. (pel)