Hustopečská mandlovice se kvůli nařízením Evropské unie už nesmí nazývat mandlovicí, ale nově je to mandlovka. Podle Bruselu lze totiž koncovku -ice používat pouze pro pálenky z příslušné suroviny. Zakladatelce a jednatelce hustopečské mandlárny Kateřině Kopové, která značku vybudovala, evropské nařízení způsobilo ztrátu nejméně půl milionu korun.
Destilát je vyrobený z vinného lihu a přírodního mandlového výtažku.
Značku budovala podnikatelka sedm let a kromě ztráty stále známější značky tak přišla nejméně o půl milionu. Přetisknout musela všechny propagační předměty i etikety samotných lahví.
Původně měla nápoj přejmenovat a značku přelepit do konce července.
„Nakonec nám SZPI vyšla vstříc a prodloužila nám lhůtu k nápravě do konce roku. Začali jsme na tom okamžitě pracovat. Kromě vymýšlení nového názvu jsme se hlavně snažili doprodat zásoby, abychom je nemuseli přeznačovat,“ řekla Kopová.
Takzvaná mandlovice, tedy nápoj z mandlové tresti, lihu a cukru se v Hustopečích podomácku vyráběl desítky let. Kopová vyšla z původního receptu bývalého správce sadů Rudolfa Poslušného.
(pel)