Superpotraviny na vzestupu: Češi se obrací k zdravějšímu životnímu stylu. (Ilustrační foto).

Chia semínka, kombucha, kimchi – tyto potraviny se čím dál častěji objevují na nákupních seznamech českých spotřebitelů. Co stojí za jejich popularitou a jaká data tento trend potvrzují? Podle nejnovějších statistik společnosti Rohlík vzrostla meziroční poptávka po vybraných superpotravinách, jako jsou kombucha, nakládaná zelenina, chia semínka a goji, o desítky procent.

Tento posun odráží rostoucí zájem o zdravé stravování a zařazování výživově bohatých surovin do každodenního jídelníčku. Nejedná se však pouze o exotické pochutiny – mezi superpotraviny patří i spousta lokálních a všem dobře známých potravin, jako jsou špenát, ryby nebo červená řepa, jejichž obliba rovněž roste.

Strmý růst poptávky po superpotravinách

Například poptávka po chia semínkách, která se běžně používají k přípravě smoothies, dezertů a pečiva, vzrostla o necelých 50 %. Nakládaná zelenina, známá zejména díky svým probiotickým účinkům na trávení a imunitu, zaznamenala nárůst o téměř 30 %.

Kombucha, fermentovaný nápoj podporující zdravou střevní mikroflóru, si polepšila o více než 20 %. Goji bobule, známé svými antioxidačními účinky a vysokým obsahem vitamínů, se staly hitem s nárůstem poptávky o 20 %.

„Češi čím dál častěji hledají způsoby, jak zařadit zdravější potraviny do svého života. To, co bylo dříve doménou úzké skupiny nadšenců, se dnes stává součástí nákupů mnoha domácností,” uvedl Martin Beháň, generální ředitel společnosti Rohlik.cz.

„Rohlík na tento trend reaguje nejen stálým rozšiřováním sortimentu, ale i edukací zákazníků o benefitech jednotlivých produktů,“ dodává.



Zapomínat by se však nemělo ani na lokální superpotraviny. Třeba takové borůvky, vlašské ořechy, nebo lněná semínka jsou také velmi bohaté na živiny a mohou být cenově nebo chuťově dostupnější alternativou k exotickým produktům.

Pozitivní vliv na zdraví mají také ryby, které jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin podporujících zdraví srdce, mozku a kloubů.

Červená řepa, kysané zelí nebo špenát jsou skvělými příklady výživově bohatých lokálních potravin, které přispívají k celkovému zdraví. Červená řepa obsahuje vitamíny A, C a E, antioxidanty a vlákninu, jež podporují zdravé trávení, chrání tepny a přispívají k lepší funkci jater.

Kysané zelí je zase vynikajícím zdrojem probiotik pro zdraví střev a vitamínu C, který posiluje imunitu – a to již od dob našich babiček. Špenát poskytuje tělu vitamíny B, C a E spolu s důležitými minerály, přičemž posiluje imunitu, působí jako antioxidant a pomáhá bojovat proti únavě.

Dostupnost jako klíč k úspěchu

Jedním z hlavních důvodů rostoucí popularity superpotravin je jejich snadná dostupnost. Rohlik.cz nabízí širokou škálu těchto produktů v různých cenových kategoriích, včetně cenově dostupnějších variant. Díky úzké spolupráci s lokálními dodavateli a farmáři je navíc schopen nabízet velké množství čerstvých a kvalitních surovin přímo od českých producentů.

„Naším cílem je, aby zdravější životní styl nebyl jen záležitostí privilegované menšiny, ale aby si každý zákazník mohl vybrat, co mu vyhovuje, ať už kvůli zdravotním benefitům nebo objevování nových chutí,“ dodal Beháň. (sfr)