Východočeská firma Fine Gusto Nature ihned na začátku roku 2025, kdy slaví již 11 let od svého založení, představila novinky ve svém portfoliu. Jedná se o africké speciality ze sušeného masa – biltong a originální kořeněné klobásky. Produkty byly vyvinuty ve spolupráci s André van Stadenem, který pochází z Jihoafrické republiky.
„Už dlouho jsme se chystali zaměřit na vývoj a výrobu úplně nových produktů a jsem nesmírně rád, že jsme se potkali s André van Stadenem, který pochází z JAR a produkty ze sušeného masa jsou mu vlastní už od dětství,“ uvedl David Novák, zakladatel a majitel společnosti Fine Gusto Nature.
„Díky Andrého zkušenostem jsme mohli začít s výrobou speciálního afrického sušeného masa s názvem biltong, které se připravuje úplně jiným způsobem, než je tomu u známější varianty jerky. Dále jsme do produktů zařadili speciální africké klobásky Droëwors z hovězího masa, které si troufám říct, že v této podobě vyrábíme na českém trhu jediní.“
Biltong je z nekvalitnějšího masa
Sušené maso biltong pochází z Jihoafrické republiky a výraz vznikl složením holandských slov „bil“ (hýždě, zadní část) a „tong“ (proužek, jazyk). Pravý biltong se vždy vyrábí ze zadní části zvířete, která je považována za nejkvalitnější.
Základní surovinou pro výrobu originálního afrického biltongu je vždy červené maso, a to zejména z antilop, pštrosů a hovězího dobytka.
„Rozdíl oproti v Evropě známější variantě sušeného masa, tedy americkému jerky, je především v přípravě a způsobu sušení. Biltong se na začátku samotné výroby porcuje na silnější pruhy a marinuje se pouze ve směsi koření, vinného octu a soli po dobu minimálně 24 hodin.“
„Poté se celé kusy zavěsí na háky a suší při teplotě do 25 °C, a to pomalu po dobu 5–7 dní dle typu masa,“ vysvětlil André van Staden.
„Díky tomuto šetrnému způsobu výroby si biltong zachovává přirozené a pro tělo prospěšné enzymy, které jsou důležité například pro podporu lidské imunity. Protože se biltong suší za použití nízkých teplot, je ve výsledku vláčnější, šťavnatější a méně žvýkavý oproti jiným druhům sušeného masa,“ dodal.
Speciální africké klobásky
Dalším novým produktem jsou speciální africké klobásky Droëwors z hovězího masa. Ty byly vyvinuty a vyrobeny dle tradičních jihoafrických receptů a jsou oblíbené pro svoji speciální chuť a texturu. Klobásky jsou vyrobeny převážně z hovězího masa, které se marinuje a následně suší. Droëwors se často konzumují jako snack nebo se podávají jako součást různých jídel.
Jsou speciální zejména tím, že jsou bohaté na bílkoviny a mají dlouhou trvanlivost, což je činí ideální pro uskladnění. Kromě toho, jejich příprava a sušení se může lišit v závislosti na africkém regionu a rodinné tradici, což vede k různým variacím a chuťovým profilům.
V letošním roce má podnik Fine Gusto Nature kromě zařazení afrických produktů do portfolia v plánu také další investice do výrobních prostor, které se nacházejí v areálu bývalého masokombinátu v hradecké čtvrti Březhrad.
„Do strojního vybavení a adaptace prostor máme v letošním roce v plánu investovat přibližně 20 milionů korun. Dále bychom se letos rádi zaměřili na strategická spojení jak s českými, tak ale i zahraničními partnery. V neposlední řadě se chceme soustředit na marketing a jeho rozvoj,“ upřesnil plány firmy David Novák.
O společnosti Fine Gusto Nature
Fine Gusto Nature se specializuje na výrobu vysoce kvalitního sušeného masa. Z názvu společnosti vyplývá, že cílem je vyrábět i balit kvalitní, přírodní a nutričně hodnotné potraviny bez přidaných barviv a konzervantů. Díky vysokému obsahu bílkovin a minimálnímu množství soli je sušené maso Fine Gusto vhodné jak pro sportovce, tak i pro manažery v hektických dnech, nebo pro každého, kdo má rád skutečnou chuť masa.
Společnost Fine Gusto Nature, jejíž výroba probíhá v Hradci Králové, byla založena v roce 2014 a zaměstnává 50 zaměstnanců. Obrat podniku vzrostl ze 107 milionů korun za rok 2022 na 118 milionů korun za rok 2023 a za rok 2024 na 157 milionů korun. (sfr)