Ministerstvo obrany podepsalo smlouvu na pořízení dvou středních transportních letounů Embraer C-390 Millennium.

Ministerstvo obrany podepsalo smlouvu s brazilskou společností Embraer na pořízení dvou středních transportních letounů Embraer C-390 Millennium. Nákup těchto letounů podle resortu obrany „posílí schopnosti Armády České republiky (AČR) a jejích vzdušných sil v oblastech přepravy lidí a materiálu, evakuace osob, hašení požárů nebo tankování za letu“. Nákup strojů začátkem října schválila vláda.

Smlouvu za českou stranu podepsal vrchní ředitel sekce vyzbrojování a akvizic MO Lubor Koudelka a za společnost Embraer obchodní ředitel Marcio Eduardo Regis Monteiro a marketingový ředitel Rubens A. de Figueiredo Mauad.

„Minulost i současnost nám jasně ukazuje, že armáda potřebuje mít schopnost přepravy osob a těžšího nákladu i na delší vzdálenosti. Evakuace z Afghánistánu či Súdánu jsou toho jasným důkazem. Jsem proto velmi ráda, že se nám podařilo pořídit našim vzdušným silám letouny, které jsou schopny tyto úkoly plnit,“ uvedla k nákupu ministryně obrany Jana Černochová.



„Objednávka od České republiky představuje pro společnost Embraer další významný milník, který potvrzuje důvěru této země v naše špičkové technologie pro mise českých ozbrojených sil a zdůrazňuje, že letoun je vhodný pro operace v Evropě i v rámci NATO. Navíc prohlubuje spolupráci Embraeru s českým leteckým průmyslem, který je již po desetiletí uznáván pro své odborné znalosti a kvalitu výrobků,“ řekl marketingový ředitel společnosti Embraer Marcio Eduardo Regis Monteiro.

Česká armáda v současnosti nedisponuje letouny, které by mohly například evakuovat větší počet osob z krizových oblastí. Pořízení letounů C-390 tak významně rozšíří schopnosti českého letectva. Kromě samotného transportu i třeba v případě hašení požárů. Stroje budou také disponovat systémy vlastní ochrany pro operace v nebezpečném prostředí či moduly pro operace Search and Rescue.

První stroj bude mít Česká republika k dispozici už příští rok. Kromě samotných letounů dodá společnost Embraer i komplexní výcvikový a podpůrný balík pro hladkou integraci letounů C-390 do našeho letectva. Česko se tak stane již čtvrtou zemí NATO, která bude disponovat těmito stroji.

Významným prvkem celého kontraktu je rovněž průmyslová spolupráce. Ministerstvo obrany uzavřelo se společností Embraer Dohodu o průmyslové spolupráci na začátku letošního října a celková výše programu je více než 82,3 milionů amerických dolarů. Český obranný průmysl je nicméně již zapojen do výroby letounů C-390. Firma Aero Vodochody Aerospace produkuje pro tyto stroje několik dílů, uvedl resort.

Letouny C-390 dokáží transportovat až 26 tun nákladu, případně 80 cestujících nebo 64 plně vyzbrojených výsadkářů. Dolet se stejně jako u jiných transportních strojů liší v závislosti na hmotnosti přepravovaného materiálu či osob.

Plně naložený letoun má dolet 2 000 kilometrů, s nákladem 23 tun pak 2 720 kilometrů a s nákladem 14 tun 5 020 kilometrů. Maximální dolet pak činí 6 000 kilometrů, při použití přídavných nádrží až 8 000 kilometrů. Stroje jsou rovněž schopny operovat z nezpevněných letištních ploch. (sfr)