Holding CSG kupuje od firmy IFF výrobu nitrocelulózy v Německu.

MSM Group, slovenská dceřiná společnost průmyslové skupiny CSG, uzavřela kupní smlouvu s americkou veřejně obchodovanou společností IFF za účelem akvizice podniku na výrobu nitrocelulózy, přidruženého závodu a průmyslového parku Walsrode v německém Dolním Sasku.

CSG plánuje zachovat výrobu nitrocelulózy pro zákazníky v civilním sektoru, zároveň chce ale rozšířit výrobu o tzv. energetickou nitrocelulózu, která je vstupní komoditou pro výrobu munice. Strany nezveřejnily cenu transakce.

Průmyslový park o rozloze 1,7 kilometru čtverečního se nachází nedaleko Walsrode a má dlouholetou tradici. Sídlí zde několik společností z chemického průmyslu a dalších oborů. V rámci akvizice CSG přebírá výrobu nitrocelulózy i samotný průmyslový park, který má například vlastní železniční vlečku a kogenerační elektrárnu.

Více než 350 zaměstnanců pracuje v částech průmyslového parku Walsrode získaných společností CSG.

V rámci IFF se zde vyráběla nitrocelulóza výhradně pro civilní průmysl. CSG chce rozšířit produkci o energetickou nitrocelulózu vhodnou pro výrobu munice. To si postupně vyžádá další investice v řádu několika miliard Kč a konzultace s příslušnými regulačními orgány.

„Chemická výroba v průmyslovém parku Walsrode historicky zahrnovala i produkci pro vojenské účely. I v současné situaci, kdy chemický průmysl v Evropě čelí vysokým cenám energií a náročné regulaci, může výroba nitrocelulózy pro muniční průmysl zajistit firmám působícím v tomto oboru dlouhodobou perspektivu,“ uvedl Jan Marinov, generální ředitel divize CSG Defence.

„Energetická nitrocelulóza je strategicky důležitá pro bezpečnost zemí NATO a EU a jejich spojenců. Evropa nesmí upadnout do závislosti na dovozu této strategické komodity, protože je nezbytné mít jistotu dodávek i v případě krize,“ dodal.

Po podpisu smluvní dokumentace mezi IFF a MSM Group na začátku října probíhají procesy vedoucí k vypořádání transakce, které by se mělo uskutečnit v první polovině roku 2025.

„Bezpečnostní hrozbou pro země NATO a jejich spojence je nedostatečná evropská kapacita pro výrobu munice, zejména velkorážové. Proto již několik let usilovně pracujeme a investujeme stovky milionů eur do vytvoření vertikálně integrované výroby velkorážové munice v rámci skupiny CSG, a to od vstupních komodit a polotovarů až po finální produkt.“

„Tato akvizice nás k tomuto cíli výrazně přiblížila. Zároveň se díky němu stáváme výrobcem a zaměstnavatelem v Německu, které je významnou zemí EU a je klíčovým ekonomickým partnerem České republiky,“ upřesnil Marinov.

O skupině CSG

Globální průmyslová a technologická skupina CSG, jejímž majitelem je český podnikatel Michal Strnad, má klíčové výrobní závody v České republice, na Slovensku, ve Španělsku, Itálii, Indii, Velké Británii a USA a své výrobky vyváží do celého světa. CSG průběžně investuje do rozvoje svých společností a akvizic v klíčových pilířích svého podnikání.

Do skupiny patří například česká automobilka Tatra Trucks, významný světový výrobce malorážové munice Fiocchi nebo český výrobce radarů Eldis Pardubice. Ve společnostech začleněných do skupiny CSG a v propojených společnostech pracuje více než 10 000 zaměstnanců.

V roce 2023 dosáhly konsolidované tržby skupiny 1,73 miliardy eur. Hlavními průmyslovými odvětvími CSG jsou strojírenství, automobilový průmysl, železnice, letecký průmysl, obrana a výroba malorážové munice. Díky silné proexportní orientaci lze produkty CSG nalézt na všech kontinentech.

O IFF

V IFF – lídrovi v oboru potravin, nápojů, zdraví, biologických věd a vůní – se potkávají věda a kreativita, aby vytvořily základní řešení pro lepší svět – od globálních ikon až po nečekané inovace a zážitky. IFF je mezinárodní kolektiv myslitelů, kteří se spojují se zákazníky, aby přinášeli vůně, chutě, zážitky, ingredience a řešení pro produkty, po kterých svět touží. IFF přináší více dobra pro lidi i planetu. Další informace najdete na iff.com, Facebooku, Instagramu a LinkedIn.

O průmyslovém parku Walsrode

Průmyslový park Walsrode je strategicky umístěn v blízkosti tří velkých německých měst: Hamburku, Hannoveru a Brém. Vyrábějí se v něm především deriváty celulózy a fólie pro balení potravin či jiné speciální fólie. Kromě strategické polohy nabízí park moderní infrastrukturu a zázemí, včetně čistírny odpadních vod, bezpečnostní služby a hasičů. (sfr)