Měnový fond v nové prognóze předpověděl Česku na letošní rok růst ekonomiky o 1,1 %. (Ilustrační foto).

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve své nové prognóze předpověděl Česku na letošní rok růst ekonomiky o 1,1 %. Zlepšil tak svou dubnovou prognózu, ve které na letošek předpovídal pro Českou republiku růst HDP „jen“ o 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se podle MMF po loňském poklesu o 0,1 procenta v letošním roce zvýší o 1,1 procenta. MMF to uvedl ve svém podzimním výhledu světové ekonomiky.

Na příští rok MMF pro Česko předpokládá zvýšení HDP o 2,3 procenta, zatímco ještě letos v dubnu předpovídal dvouprocentní růst.

Výhled MMF pro letošní růst české ekonomiky je nyní zhruba v souladu se srpnovou prognózou českého ministerstva financí. Ta na příští rok předvídá růst HDP o 2,7 procenta.

Česká republika v letošním roce podle nejnovějšího výhledu MMF vykáže nejslabší hospodářský růst ze všech zemí Visegrádské skupiny (V4). V Maďarsku letos podle odhadu měnového fondu vzorste HDP o 1,5 procenta, na Slovensku o 2,2 % a v Polsku o 3 procenta.

V příštím roce by ekonomika v ČR měla růst rychleji než slovenská ekonomika, jejíž růst podle MMF zpomalí na 1,9 procenta. Nadále by však mělo Česko v hospodářském růstu zaostávat za Polskem i Maďarskem.

V Polsku ekonomika podle MMF vykáže růst o 3,5 procenta a v Maďarsku o 2,9 procenta.

MMF také předpověděl, že meziroční růst spotřebitelských cen letos v České republice zpomalí na 2,3 procenta z loňských 10,7 procenta. Na příští rok pak fond počítá s poklesem inflace na dvě procenta, což je cílová úroveň České národní banky (ČNB).

Německo podle výhledu MMF v letošním roce zaznamená nulový růst HDP, na příští roce MMf pro Německo předpovídá růst ekonomiky o 0,8 procenta. Na letošek to znamená zhoršení výhledu o dvě desetiny procentního bodu, a na příští rok dokonce o půl procentního bodu. (sfr)