Společnost C-energy uvedla v Plané nad Lužnicí do provozu největší bateriové uložiště v ČR.

Společnost C-energy uvedla do ostrého provozu druhé bateriové uložiště v areálu energetického zdroje v Plané nad Lužnicí. Výkon baterie činí 15 megawatt, její kapacita pak 22 megawatthodin. Průměrný elektromobil se spotřebou 16 kWh/100 km by na energii z této baterie objel čtyřikrát planetu Zemi.

Baterie by také po dobu jedné hodiny dokázala spolehlivě napájet spotřebu přibližně 100 tisíc domácností, vysvětlila firma.

Uvedením baterie do provozu si C-energy vzala zpět pomyslné prvenství mezi největšími bateriemi v České republice. Již v roce 2019 uvedla do provozu první baterii, tehdy s výkonem 4 MW a kapacitou 4 MWh. Celková kapacita obou bateriových uložišť tak aktuálně dosahuje 26 MWh.

„Na prostém srovnání čísel je patrné, jaký pokrok byl během pěti let v oblasti bateriových systémů dosažen. Aktuální baterie má devětkrát větší kapacitu a zásadně vyšší účinnost cyklu, která dosahuje více než 90 procent. Byť z hlediska velikosti ani tato baterie neudrží své prvenství dlouho, pro náš energetický zdroj je klíčová její funkcionalita a přímé připojení na konvenční energetický zdroj,“ uvedl Ivo Nejdl, jednatel C-energy.

Obě bateriová uložiště v Plané nad Lužnicí jsou plně integrována mezi ostatní technologie v energetickém zdroji. Jsou napojena na výkon biomasového bloku, na plynové kogenerační jednotky a fotovoltaickou elektrárnu. V budoucnu budou rovněž přijímat energii vyrobenou novým fluidním kotlem na směsný komunální odpad.

„Baterie v Plané umí stejně jako jiné v zemi poskytovat služby stabilizace elektrizační sítě. Zároveň však vylepšují funkcionalitu elektrárny samotné a přináší významné zvýšení bezpečnosti dodávek elektrické energie pro naše klienty, kteří jsou připojeni do lokální distribuční soustavy C-energy,“ doplnil Nejdl.

Právě služby výkonové rovnováhy bude poskytovat zprovozněná baterie se zásadně nižšími dopady na životní prostředí, než většinově používané uhelné zdroje, které jsou pro tento účel využívány. Nové bateriové uložiště podstatně zvyšuje schopnost zdroje C-energy zajišťovat jako jeden celek plně disponibilní a regulovatelný výkon podle potřeb elektrizační sítě.

„Náš energetický zdroj je plně disponibilní a regulovatelný i v případě základního zatížení 0 MW, tedy bez nutnosti zbytečně spotřebovávat paliva. Základní výrobní zatížení tak odpovídá pouze lokálním potřebám energií, tedy k jejich výrobě dochází zejména v režimu vysoce účinné kombinované výroby elektřiny a tepla,“ uzavřel Nejdl.

V průběhu prvního čtvrtletí C-energy uvede v Táboře do provozu další bateriové úložiště o výkonu a kapacitě 8MW/8MWh, které doplní nový nízkoemisní zdroj na místě bývalé teplárny. (sfr)