LAMA energy radí: Šetřit energie lze nákupem vhodných spotřebičů a s využitím energetického štítku. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Šetřit energie lze nákupem vhodných spotřebičů a s využitím energetického štítku, radí spotřebitelům energetický dodavatel LAMA energy. Před nadcházející zimní sezonou je otázka šetření nákladů za energie ještě více aktuální. Způsobů, jak snížit výdaje, je několik. Jedním z nich je investice do úsporných spotřebičů.

Pokud lidé v následujících měsících do domácnosti plánují pořídit nový spotřebič, při rozhodování by měli vzít v potaz i jeho spotřebu energie.

V tom jim napoví energetický štítek. Ten slouží k tomu, aby pomohl lépe se zorientovat při nákupu nového spotřebiče. Poskytuje srozumitelné informace o spotřebě a dalších důležitých parametrech. Nacházejí se na celé řadě spotřebičů – od chladniček až po sušičky.

Co je na energetickém štítku

Energetická třída:

Spotřebiče jsou rozdělené do energetických tříd od A po G, kdy třída A je ta nejúspornější.

„Staré označení jako A+ nebo A++ bylo zrušeno, aby hodnoty byly přísnější a lépe srozumitelné. Dnes mají ty nejúspornější spotřebiče třídu A a B, zatímco dříve úsporné A+ je nyní označováno jako třída D,“ upřesnil energetický expert Jakub Tobiáš z LAMA energy.

Roční spotřeba energie:

Tento údaj uvádí, kolik kilowatthodin spotřebič za rok spotřebuje, a může vám tak pomoci odhadnout roční náklady na jeho provoz.

„Výpočet nákladů na provoz spotřebiče je relativně jednoduchý. Z energetického štítku si vezmete uvedený příkon spotřebiče, ten vynásobíte časem využívání v hodinách a získanou hodnotu vynásobíte cenou za jednu kWh. Cenu za  kWh najdete například na poslední faktuře od svého dodavatele energií,“ vysvětlil Jakub Tobiáš.

QR kód s odkazem na další informace: 

Na energetickém štítku je i QR kód s odkazem na databázi EPREL, do které mají výrobci povinnost registrovat své výrobky uvedené na trh od roku 2017. V databázi jsou i další nekomerční informace o spotřebiči včetně technické dokumentace.

Vedle výběru úsporných spotřebičů existují i jiné způsoby, jak snižovat náklady za energie. Jedním z nich je i změna dodavatele energií.

Využitím nabídky od konkurence můžete získat lepší ceny i podmínky.

„Než začněte s průzkumem konkurenčních nabídek, nejprve si ověřte podmínky smlouvy. Pokud máte smlouvu na dobu neurčitou, obvykle máte tříměsíční výpovědní lhůtu.“

„V případě, že máte smlouvu na dobu určitou, ve většině případech se předčasná výpověď nevyplatí, a je potřeba počkat na vypršení smlouvy. Pozor však na to, že i při tomto typu smlouvy musíte dodavateli včas doručit výpověď,“ uzavřel Jakub Tobiáš z LAMA energy. (sfr)