Fialova vláda schválila zvýšení platů politiků a soudců od příštího roku o 6,9 procenta. (Ilustrační foto).

Fialova vláda schválila zvýšení platů politiků, státních zástupců a soudců od příštího roku o 6,9 procenta. Návrh posílá do parlamentu. Ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS označil upravenou podobu zvyšování platu politiků, soudců a státních zástupců za přijatelnou, protože to odpovídá odhadovanému růstu výdělků v Česku.

„Musíme dýchat se společností,“ prohlásil ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka.

Navýšení platů navrhl ministr práce a sociálních věcí a šéf lidovců Marian Jurečka po kritice jeho původního plánu na růst platu politiků o 13,7 procenta.

„Nechci řešit svůj plat,“ prohlásil premiér a předseda ODS Petr Fiala.

„Hledáme řešení, které je únosné,“ dodal.

Samotného hlasování vlády o zvýšení platů politiků se premiér kvůli cestě na summit Evropské unie do Bruselu nezúčastnil.

„Mně připadá logické, pokud je nějaký růst platů ve veřejné správě, respektive v soukromém sektoru, tak se odrazit od toho. Já si myslím, že politici by si vůbec sami platy stanovovat neměli. Mělo by to být dáno zákonem a automatem,“ řekl ministr životního prostředí a místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík.

„Já za sebe osobně já bych vůbec se platy nezabýval. Rozumím tomu, že tu nějaké rozhodnutí Ústavního soudu, ke kterému se nějak musíme postavit. Budeme hledat kompromis, jestli se shodneme na návrhu pana ministra Jurečky. Asi za mě v pořádku, ale jak říkám – osobně bych tam to navýšení vůbec neviděl,“ dodal ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek.

Odbory vyzvaly vládu, aby si při rozhodování o zvýšení platů politiků nezvyšovala platy ústavních činitelů o více než 1400 korun měsíčně. Argumentují, že právě o tolik se mají zvýšit platy u drtivé většiny zaměstnanců státní a veřejné sféry.

Platy poslanců, členů vlády, prezidenta, soudců a dalších funkcionářů se vypočítávají s pomocí koeficientu a průměrné měsíční mzdy na přepočtené počty zaměstnanců za předloňský rok.

V minulých letech byly zmrazeny. Soudci se obrátili na Ústavní soud, který konstatoval, že snížení jejich platů po trvalé změně koeficientu odporuje ústavnímu pořádku. Koeficient pro výpočet platu pro ně od příštího roku zrušil.

Součástí schváleného návrhu je i to, že manželka prezidenta Eva Pavlová by měla dostávat část peněz, které dostává jako nezdanitelnou paušální náhradu hlava státu Petr Pavel.

Poslanci opozičního hnutí ANO požádali o svolání mimořádné schůze Sněmovny k platům vrcholných politiků. Poslanci by se na ní mohli sejít příští týden, kdy také začne řádná schůze.

„Dnes jsme podali návrh na svolání mimořádné schůze ke zmrazení platů politiků. Pro nás stále platí, že jakýkoliv růst platů politiků je v tuto chvíli naprosto nepřijatelný, a o tom budeme i na schůzi hovořit,“ deklarovala předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová. (sfr)