Globální veřejný dluh na celé Zemi letos přesáhne v přepočtu celkem 2,3 trilionu korun. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Globální veřejný dluh na celé Zemi letos poprvé přesáhne 100 bilionů dolarů (v přepočtu 2,3 trilionu korun). Upozornil na to Mezinárodní měnový fond (MMF). Zadlužování vlád navíc může podle fondu růst rychleji, než se předpokládalo.

Podle MMF totiž převažuje politicy motivovaný trend podpory zvyšování výdajů. Navíc, pomalý ekonomický růst či stagnace vyvolávají potřebu dalších půjček, které pak státy musí splácet.

Z nejnovější zprávy MMF plyne, že globální veřejný dluh dosáhne do konce roku 93 procent globálního hrubého domácího produktu a že se přiblíží 100 procentům HDP do roku 2030.

Tím by překonal své 99procentní maximum během pandemie covidu-19. Bylo by to také o 10 procentních bodů více než v roce 2019, než propukla pandemie a vlády dramaticky zvedaly výdaje.

„Tlaky na zvyšování výdajů na řešení ekologické transformace, kvůli stárnutí populace, bezpečnostním obavám a dalším dlouhodobým problémů se stupňují,“ uvedl MMF.

Podle zprávy MMF existují důvody domnívat se, že budoucí úrovně dluhu by mohly být mnohem vyšší, než se v současnosti předpokládá, i kvůli očekávanému většímu utrácení v USA, největší světové ekonomice.

Výdaje států rostou i kvůli ozbrojeným konfliktům na Ukrajině či na Blízkém východě. Čína na konci minulého týdne oznámila, že se výrazně více zadluží, aby zvýšila hospodářský růst.

V České republice dosáhla absolutní korunová výše státního dluhu ke konci prvního pololetí roku 2024 úrovně 3 207,1 mld. Kč, což oproti konci roku 2023 představuje nárůst o 96,2 mld. Kč. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Státní dluh České republiky na konci letošního června přesáhl 3,2 bilionu korun