Prezident Zelenskyj přivezl papeži Františkovi dar: Obraz masakru v ukrajinské Buči.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přivezl papeži Františkovi v rámci soukromé audience ve Vatikánu symbolický dar: olejomalbu inspirovanou vražděním civilistů na kyjevském předměstí Buča, kterého se ruská armáda dopustila během invaze na Ukrajinu.



Zelenskyj navštívil Vatikán jako součást své cesty po evropských zemích, kde se snaží získat podporu pro Ukrajinu před nadcházející zimou. Jeho setkání s papežem trvalo 35 minut a následně bylo ukrajinské delegaci představeno několik dárků od Svatého Otce.

Papež daroval Zelenskému bronzovou plaketu s rozkvetlou květinou a nápisem „Mír je křehký květ“, společně s několika svazky papežských dokumentů a poselstvím k Mezinárodnímu dni míru.



Zelenskyj věnoval Svatému Otci olejomalbu s názvem „Masakr v Buči. Příběh Maričky“.

Tento obraz odkazuje na tragické události z dubna 2022, kdy po stažení ruských jednotek z Kyjeva byla na ulicích Buči nalezena těla desítek civilistů. Někteří z nich byli zastřeleni s rukama svázanýma za zády, což šokovalo svět a vedlo k mezinárodnímu odsouzení.



Setkání mezi Zelenským a papežem Františkem proběhlo již dříve, naposledy v červnu 2023 během summitu skupiny G7 v Itálii.

Po návštěvě Vatikánu ukrajinský prezident Zelenskyj zamířil do Německa. (sfr)