Ve válce proti Ukrajině už Rusko údajně přišlo o celkem 600 tisíc vojáků. (Ilustrační foto).

Rusko už ve válce proti Ukrajině přišlo údajně o celkem 600 tisíc vojáků. Jedná se o zabité či zraněné vojáky. Uvedl to vysoký představitel americké armády. Vyjádření na svých stránkách přineslo americké ministerstvo obrany.

Nejhorší byl přitom pro Rusko poslední měsíc války.

„Ruské síly utrpěly v akci více ztrát jak co do zabitých, tak co do zraněných než v jakémkoli jiném měsíci války. Ruské ztráty v počtu mrtvých a zraněných už v prvním roce války překročily všechny ruské a sovětské ztráty ve všech ostatních konfliktech od konce druhé světové války sečtené dohromady,“ uvedlo americké ministerstvo obrany.

Uvedený počet 600 tisíc obětí přesahuje dosavadní odhady. Americké tajné služby uváděly v prosinci 2023, že Rusko přišlo o 315 000 vojáků, tedy o 90 procent stavu ze začátku invaze.

Britské ministerstvo obrany odhadlo v květnu 2024 ruské ztráty na 465 tisíc, přičemž denní ruské ztráty v květnu přesahovaly tisícovku. Podle dat britského ministerstva obrany zveřejněných 17. září 2024 přišlo Rusko od začátku války na bojišti v průměru o 610 tisíc vojáků a žoldáků.

Uvedený americký představitel upřesnil, že Ukrajina už Rusku potopila, zničila či poškodila nejméně 32 středních a velkých lodí operujících v Černém moři. To donutilo Ruskou Federaci stáhnout své lodě ze základen na Krymu.

Ukrajinci také Rusku zničili více než dvě třetiny předválečného stavu tanků, což donutilo ruského prezidenta Vladimira Putina vybavit frontové síly zbraněmi ze zásob ze sovětské doby.

Samotný Kyjev uvádí ještě vyšší počty obětí na ruské straně. Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v září letošního roku uvedl, že bylo eliminováno 637 tisíc ruských vojáků.

Není zřejmé, kolik z nich na bojišti padlo a kolik připadá na zraněné.

Pokud jde o vojenské ztráty na ukrajinské straně, prezident Zelenskyj v únoru 2024 oznámil, že od prvního dne války „až do dneška“ zahynulo 31 tisíc ukrajinských vojáků.

Ještě jako ruský ministr obrany odhadl Sergej Šojgu letos v únoru, že ukrajinské ozbrojené síly ztratily celkem přes 444 tisíc vojáků.

Americká média zase uvedla, že v bojích padlo přibližně 80 tisíc ukrajinských vojáků a dalších 400 tisíc jich bylo zraněno. (sfr)