NATO zahajuje v Evropě manévry s jadernými zbraněmi. I Rusko cvičilo s jadernými hlavicemi. (Ilustrační foto: Americký bombardér B-52 Stratofortress).

Severoatlantická aliance (NATO) zahajuje každoroční vojenská cvičení, jejichž součástí jsou i jaderné zbraně. Oznámil to nový generální tajemník NATO Mark Rutte. Cílem bude mj. vyzkoušet bezpečný přesun amerických jaderných zbraní po území Evropy z podzemních úložných zařízení k letadlům a jejich připevňování ke stíhačkám.

Vojenská cvičení Steadfast Noon budou hostit Belgii a Nizozemsko. Zúčastní se jich přibližně 60 letadel včetně stíhaček F-35A či bombardérů B-52.

„V tomto nejistém světě je životně důležité testovat naši obranu a posílit naši obranu, aby naši protivníci věděli, že NATO je připraveno a schopno reagovat na jakoukoli hrozbu,“ uvedl Rutte.

Cvičení se soustřeďují především na Spojené království, Severní moře ale také Belgii a Nizozemsko. Jejich součástí však není ostrá palba. Manévrů se však zúčastní asi 2000 příslušníků armády.

Podle vojenských expertů si vojáci vyzkoušejí bezpečný přesun amerických jaderných zbraní po území Evropy z podzemních úložných zařízení k letadlům a jejich připevňování ke stíhačkám. Cvičné lety se pak už konají bez bomb, uvádí agentura DPA.

Podle dohody NATO o společném využívání jaderných zbraní mohou být americké jaderné zbraně umístěny v Evropě a v případě nouze shozeny z letadel partnerských zemí. Podle nepotvrzených a neoficiálních informací jsou americké jaderné zbraně na území Evropy skladovány na severu Itálie, v Turecku, Belgii, Nizozemsku a Německu.

Představitelé NATO uvedli, že manévry nejsou reakcí na nedávná prohlášení z Moskvy a konají se každý rok již více než desetiletí.

Rusko cvičí odpalovámní jaderných hlavic

Ruská armáda v těchto dnech v rámci cvičení na Sibiři nasadila do akce několik odpalovacích zařízení nesoucích mezikontinentální rakety JARS s jadernými hlavicemi.

Chce tím testovat připravenost vybavení pro dlouhodobou službu. Manévry přicházejí poté, co šéf Kremlu Vladimir Putin v září oznámil aktualizaci ruské jaderné doktríny.

Jars RS-24 je strategická jaderná střela s doletem až dvanáct tisíc kilometrů a přesností 250 metrů. Lze ji namontovat na nosiče nákladních automobilů nebo rozmístit v odpalovacích silech.

Ruská armáda personál nyní plní úkoly zahrnující testování manévrových akcí na trasách bojových hlídek nebo organizaci maskování a bojové ochrany.

Prezident Putin od začátku invaze na Ukrajině v únoru 2022 opakovaně hrozí použitím atomových zbraní proti nepřátelům Ruska. V září letošního roku oznámil změny v ruské jaderné doktríně.

Moskva podle nich bude považovat útok ze strany jakéhokoli nejaderného státu, ale s účastí nebo podporou jaderného státu, za jejich společný útok na Rusko. Země si v takovém případě vyhrazuje právo použít jaderné zbraně i v případě masivního útoku konvenčními zbraněmi, pokud ohrozí bezpečnost Ruska. (sfr)