Francie dodá začátkem příštího roku Ukrajině stíhačky Dassault Mirage 2000.

Francie v prvním čtvrtletí příštího roku dodá Ukrajině nespecifikovaný počet víceúčelových stíhacích letounů čtvrté generace Dassault Mirage 2000. Oznámil to francouzský ministr obrany Sébastien Lecornu.

„Stíhačky Mirage 2000 určené pro Ukrajinu plánujeme dodat v prvním čtvrtletí 2025. Budou vybaveny novým bojovým zařízením vzduch-země a elektronickým protiletadlovým systémem,“ napsal ministr.

V současné době ve Francii pokračuje výcvik ukrajinských pilotů a mechaniků.

O dodání stíhaček Ukrajině hovořil prezident Emmanuel Macron již letos v červnu. Oznámil tehdy, že Francie poskytne Ukrajině nespecifikovaný počet letounů Mirage 2000-5 za účelem „posílení vzdušné síly“.

Ukrajina, která od února 2022 čelí vojenské invazi Ruské federace, již dostala šest stíhaček F-16 od Nizozemska a Dánska.

Dánsko dodá do konce roku 2024 Ukrajině druhou várku stíhaček F-16, oznámil dánský ministr obrany Troels Lund Poulsen.

Kodaň se veřejně zavázala k poskytnutí 19 letounů F-16. Spolu s Nizozemskem se tak Dánsko stalo tahounem iniciativy na vyzbrojení ukrajinského letectva. Jeho pilotům také poskytují výcvik.

Západní spojenci přislíbili Ukrajině dohromady okolo osmdesáti F-16. Do konce letošního roku se očekává, že Ukrajina získá dohromady dvacet z nich. (sfr)