"EU může umřít." Prezident Macron varoval: EU může do dvou až tří let skončit kvůli svému přeregulování.

Francouzský prezident Emmanuel Macron varoval, že EU může do dvou až tří let skončit kvůli svému přeregulování. Pokud prý Unie do dvou až tří let něco neudělá, hrozí, že na globálním trhu přestane být důležitým hráčem. Podle Macrona už nyní EU zaostává za USA a Čínou.

Podle Macrona je Evropská unie přeregulovaná a nedostatečně investuje. Prezident proto navrhl posílení evropského trhu a přeshraničních fúzí.

„Náš bývalý formální model je u konce. Přílišně regulujeme a nedostatečně investujeme. Pokud se v následujících dvou až třech letech budeme řídit klasickou agendou, na trhu jsme skončili,“ prohlásil Macron.

„EU může umřít. Jsme na prahu velmi důležitého momentu,“ podotkl dále.

Evropa se podle něho už nemůže spoléhat na levnou ruskou ropu a americký bezpečnostní deštník.

Macron přiznal, že Evropa je pozadu za USA a Čínou v klíčových oblastech, jako je ochrana klimatu, umělá inteligence, obrana a bezpečnost.

Globální konkurenti podle Macrona mnohem více investují, což se podepisuje na růstu hrubého domácího produktu (HDP). Zatímco za poslední tři dekády se HDP Spojených států zvýšil o 60 procent, v Evropě to bylo jen 30 procent.

Evropa podle Macrona musí být více ochotná riskovat a inovovat.

„Se sociálním modelem, který máme, to není udržitelné,“ konstatoval francouzská prezident.

Francouzský prezident navrhuje, aby EU zjednodušila své regulace a posílila jednotný trh. Jako překážku evropské konkurenceschopnosti vidí přílišnou fragmentaci Evropy v ekonomických a dalších otázkách.

Macron také vyzval k podporování přeshraničních fúzí, aby vznikly společnosti schopné konkurovat americkým firmám.

„Musíme se smířit s tím, že budeme mít evropské šampiony, a ne 27 evropských šampionů,“ prohlásil Macron.

Podle něj by Evropa neměla dbát na dodržování pravidel Světové obchodní organizace (WTO), protože je nerespektují ani USA a Čína.

Bývalý šéf Evropské centrální banky Mario Draghi ve své nedávno vydané zprávě varoval, že Evropa čelí „existenční výzvě“ a neschopnosti ufinancovat svůj sociální model, pokud výrazně nezvýší svou produktivitu. Navrhuje masivně navýšit investice ve státním i soukromém sektoru na 800 miliard eur ročně. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Leyenová oznámila plány EU: Dekarbonizace a odolnost. Draghi chce větší zadlužování Unie

Macron a Draghi prosazují reformu fiskálních pravidel EU: Umožnila by snížit dluh a více investic

Macronova Francie se stala nejzadluženější zemi eurozóny. „Předstihla“ kritizovanou Itálii