Ministr Jurečka navrhuje plat 95 tisíc Kč měsíčně i pro manželku prezidenta republiky. (Ilustrační foto: Vánoce 2023).

Manželka prezidenta České republiky by měla dostávat ze státního rozpočtu na reprezentační výdaje náhrady ve výši 95 250 korun měsíčně. Stát by jí také měl započítávat dobu, kterou stráví její partner v úřadu, do nároku na starobní důchod. Finanční náhrady by se ovšem netýkaly pouze Evy Pavlové, ale i partnerů a partnerek budoucích hlav státu.

„První dáma je tím, kdo také reprezentuje Českou republiku a zákon z devadesátých let na to nereagoval. Dlouho se to řešilo přes nadace, přes sponzory, tak jsme se dohodli s Kanceláří prezidenta republiky, že by měla mít nějaké finanční prostředky na své aktivity,“ řekl České televizi ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle Jurečkova návrhu novely zákona o platu představitelů státní moci by měli manželé a manželky, respektive registrovaní partneři či partnerky hlavy státu obdržet paušální náhradu výdajů spojených s výkonem veřejné činnosti ve výši 30 procent zvláštní víceúčelové paušální náhrady výdajů prezidenta republiky.

Ta v současnosti činí 317 500 korun měsíčně.

N8hrady by se netýkaly pouze Evy Pavlové, ale i partnerů a partnerek budoucích hlav státu.

„Napravuje se tak neuspokojivý faktický stav, kdy manžel, respektive manželka prezidenta republiky fakticky plní řadu úkolů protokolárního rázu, vystupuje při veřejných příležitostech a vyvíjí vlastní veřejnou činnost, aniž je přitom zakotven nárok na odpovídající náhradu výdajů,“ odůvodnilo to v důvodové zprávě k novele, jež je nyní v připomínkovém řízení, ministerstvo práce a sociálních věcí.

V současnosti nedostává manželka prezidenta od státu žádný plat ani finanční náhrady. (sfr)