Společnost ZVS holding ve Snině slavnostně otevřela novou linku na výrobu těl dělostřelecké munice.

Společnost ZVS holding má ve východoslovenské Snině novou výrobní linku na výrobu 155 milimetrové dělostřelecké munice. Slavnostního otevření se 4. října zúčastnil předseda představenstva ZVS holding Pavol Čahoj a ministr obrany SR Robert Kaliňák. Nová linka umožní firmě ZVS holding v následujících letech výrazně zvýšit výrobu těl pro velkorážovou munici. Hodnota investice do rozšíření výroby dosáhla 31,5 milionu eur.

Celkem tak bylo do provozu ZVS ve Snině za poslední období investovaných přes 80 milionů eur. Ve stejný den zahájila MSM GROUP obnovu areálu bývalého podniku Chemko ve městě Strážske, kde bude vyrábět bimodulární náplně pro velkorážovou munici.

Nový závod je vybaven moderními technologiemi a pokročilými robotickými linkami. Dále byly automatizované vybrané části výroby, zmodernizované a zrekonstruované výrobní prostory a stejně tak se výrazně zlepšilo zázemí, sociální zařízení a prostory pro zaměstnance.

Díky modernímu výrobnímu závodu vytvoří ZVS holding v budoucnu desítky nových kvalifikovaných pracovních míst. Očekává se, že do roku 2026 se díky novému závodu ve Snině navýší roční produkce dělostřelecké munice ráže 155 mm na 360 000 kusů.



Rozhodnutí zvýšit výrobní kapacitu ZVS ve Snině souvisí se současnou vysokou poptávkou po velkorážovém střelivu.

„Otevřením nové výrobní linky reagujeme na stále vysokou poptávku zejména po dělostřelecké munici ráže 155 mm a taktéž i na obecně složitou geopolitickou situaci. Jsem rád, že se nám podařilo úspěšně realizovat investice do výrobního a technologického zázemí a posilnit tak naši pozici na trhu s velkorážovou municí. Zároveň přispíváme k naplňování strategických priorit EU a NATO v oblasti obrany,“ uvedl předseda představenstva holdingu ZVS Pavol Čahoj.

Kromě navýšení výroby těl střel posílí ZVS holding díky nové výrobní lince svoji pozici významného a stabilního zaměstnavatele ve Snině a jejím okolí. Od roku 2020 se počet zaměstnanců podniku ZVS holding ve Snině zvýšil ze 75 na 180 a výhledově plánuje podnik navýšit počet pracovních míst více než dvojnásobně. Vytvoření nových specializovaných pracovních míst nejenže přispěje k výkonnosti podniku, ale i hospodářsky posílí region, ve kterém firma působí a zvýší jeho atraktivitu.

Otevření nové výrobní linky ocenil i ministr obrany SR Robert Kaliňák.

„Jsem moc rád, že se slovenský obranný průmysl dynamicky rozvíjí. Silný domácí průmysl přispívá nejen k naší, ale i evropské bezpečnosti, a proto chceme i nadále intenzivně pracovat na podpoře tohoto odvětví,“ uvedl šéf slovenského resortu obrany.



Do výrobních kapacit a zázemí výrobních provozů ZVS holding investovala MSM GROUP spolu se skupinou CSG od roku 2023 celkem 50 milionů eur. Finanční prostředky směřovaly především do nákupu nových technologií, modernizace výrobních prostor, infrastruktury a do zlepšení podmínek pro zaměstnance.

Kromě Slovenska realizuje MSM GROUP a skupina CSG výrobu velkorážové munice i ve Španělsku a Srbsku.

Společnost ZVS holding je od roku 2015 z 50 % vlastněná státním podnikem DMD Holding, druhým 50 % vlastníkem je holding MSM GROUP, který je členem průmyslově-technologické skupiny Czechoslovak Group, konkrétně její divize CSG Defence.

Muniční firmy spadající do MSM GROUP a skupiny CSG patří mezi evropskou špičku nejen v oblasti výroby velkorážové munice, ale i vývoje, modernizace, prodlužování životnosti a likvidace munice, čímž dokážou zabezpečit celý její životní cyklus. Zároveň patří muniční podniky MSM GROUP, včetně ZVS holdingu, mezi nejmodernější pracoviště v oboru v regionu střední Evropy.



Kromě Sniny čekala ministra obrany Roberta Kaliňáka a zástupců holdingu MSM GROUP i cesta do nedalekého města Strážske. V jejich přítomnosti byla oficiálně zahájena obnova areálu bývalého podniku Chemko Strážske, ve kterém chce MSM GROUP v roce 2027 spustit výrobu bimodulárních prachových náplní pro velkorážovou munici.

o budovaní nové výrobní infrastruktury plánuje MSM GROUP investovat 350 milionů eur v několika etapách. Díky investici do výroby bimodulárních náplní ve Strážském se výrazně navýší i celoevropská výrobní kapacita těchto muničních komponentů. V regionu zároveň vzniknou desítky nových pracovních míst.

O společnosti ZVS holding

Společnost ZVS holding byla zřízena v roce 1990 jako státní podnik. V roce 1996 byl podnik transformován na akciovou společnost se 100 % účastí státu a v roce 2015 se polovičním akcionářem stal slovenský holding MSM GROUP. Zbylých 50 % zůstalo v rukou státu. Výrobní podniky ZVS holding se nachází v Dubnici nad Váhem a Snině. Mezi hlavní činnosti společnosti ZVS holding patří výroba dělostřelecké munice od standardní až po munici s prodlouženým dostřelem až 40 kilometrů, těl pro střely ráže 155 milimetrů, minometné munice ráží 81mm až 120 mm a výroba pyrotechnických komponentů.

O MSM GROUP

MSM GROUP je průmyslově-technologický holding, který sjednotil tradiční firmy s dlouhou historii v obranném průmyslu – ZVS holding, VOP Nováky, VÝVOJ Martin a FM Granada. Tyto firmy pokrývají kompletní životní cyklus munice, od vývoje a produkce, přes kontrolu a prodlužování životnosti munice až po její likvidaci. Kromě toho se věnují vývoji a výrobě obranné techniky, kam patří systémy na ochranu tanků a speciální kontejnery navrženy pro potřeby ozbrojených sil. V civilním sektoru se specializují na výrobu radarových nebo mobilních vězí řízení letového provozu. Společnost MSM GROUP je součástí nadnárodní skupiny Czechoslovak Group (CSG), divize CSG Defence. CSG zastřešuje aktivity více než stovek firem a obchodních společností se sídly po celém světě.

O skupině CSG

Globální průmyslově-technologická skupina CSG vlastněná českým podnikatelem Michalem Strnadem má klíčové výrobní podniky v České republice, na Slovensku, ve Španělsku, v Itálii, Indii, Velké Británii a USA a své výrobky exportuje do celého světa. CSG soustavně investuje do rozvoje svých společností a zároveň expanduje v hlavních oborech svého podnikání. Součástí skupiny jsou například česká automobilka Tatra Trucks, významný světový výrobce malorážové munice Fiocchi nebo český výrobce radarů Eldis. V podnicích začleněných do skupiny CSG a v propojených firmách pracuje více než 10 000 zaměstnanců. V roce 2023 dosáhly konsolidované tržby skupiny hodnoty 1,73 mld. EUR. Hlavními obory CSG jsou strojírenství, automobilový, železniční, letecký průmysl, obranný průmysl a výroba malorážové munice. S produkty společností CSG se lze díky silné proexportní orientaci setkat na všech kontinentech. (sfr)