Více než třetina z 500 tisíc kusů munice z tzv. české iniciativy je už na Ukrajině. (Ilustrační foto)

Více než třetina z očekávaných 500 tisíc kusů munice, které mají být dodány v rámci tzv. české iniciativy do konce roku, už je na Ukrajině. Informoval o tom nový ukrajinský velvyslanec v Praze Vasyl Zvaryč. Zároveň podle něho Ukrajina jedná s českým ministerstvem obrany o rozšíření iniciativy.

Velvyslanec podotkl, že nemá informace o tom, že by s municí byly potíže, o jakých nedávno informoval německý list Handelsblatt.

Do české iniciativy, která shání pro Ukrajinu dělostřeleckou munici i v zemích mimo EU, do konce srpna přispělo 15 zemí. Česko věnovalo téměř 866 milionů korun.

S návrhem na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo EU přišel český premiér Petr Fiala (ODS) na unijním summitu letos v únoru. V té době se Ukrajina potýkala s akutním nedostatkem munice.

Česko působí jako zprostředkovatel a propojuje jednotlivé země s dodavateli vojenského vybavení.

Ukrajinští vojáci podle velvyslance munici ráže 155 milimetrů potřebují.

„Má to pozitivní vliv na posílení našich obranných schopností,“ zdůraznil.

Zvaryč doufá, že dodávky budou pokračovat i v příštím roce. Snahou je také to, aby se iniciativa stala nástrojem pro investice do ukrajinské domácí produkce munice.

„Ukrajina navýšila své kapacity, ale potřebujeme nějaké finanční zdroje, abychom je rozvinuli více a měli schopnost vyrábět munici menšího kalibru,“ upozornil.


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Munice z České republiky už je na Ukrajině a pomáhá armádě ve válce s Ruskem