Ekonomika v Česku vzrostla o 0,6 %. Vládní dluh ve 2. pololetí stoupl o 169 miliard korun. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí meziročně vzrostla o 0,6 procenta. Vládní dluh ve druhém čtvrtletí narostl o 169,3 miliardy na celkových na 3,32 bilionu korun. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).

Oproti prvnímu čtvrtletí ekonomika stoupla o 0,4 procenta. Jde o zpřesněné odhady. Původně statistici odhadovali mezičtvrtletní růst pouze o 0,3 procenta.

Dluh vládních institucí v letošním druhém čtvrtletí meziročně stoupl o 169,3 miliardy korun na 3,32 bilionu korun. Míra zadlužení sektoru vládních institucí zůstala na stejné úrovni 42,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

Mezičtvrtletně dluh poklesl o 17,5 miliardy korun a míra zadlužení se snížila o 0,8 procentního bodu.

„Ve druhém čtvrtletí roku 2024 vládní instituce hospodařily se schodkem ve výši 3,5 miliardy Kč, což v relativním vyjádření představovalo 0,2 procenta HDP.“

„Relativní míra zadlužení sektoru vládních institucí se meziročně nezměnila a zůstala na úrovni 42,6 procenta HDP,“ konstatovala ředitelka odboru vládních a finančních účtů ČSÚ Helena Houžvičková.

V meziročním srovnání znamenal schodek hospodaření vládních institucí zlepšení o 14 miliard korun.

Ústřední vládní instituce hospodařily se schodkem 50,8 miliardy korun, který se meziročně snížil o 13,6 miliardy Kč. Hospodaření místních vládních institucí skončilo ve druhém kvartálu v přebytku 50,5 miliardy Kč, což je meziroční zvýšení o 4,8 miliardy korun.

Hospodaření fondů sociálního zabezpečení (zdravotních pojišťoven) skončilo v deficitu 3,1 miliardy korun.

Celkové příjmy sektoru vládních institucí stouply oproti loňskému druhému čtvrtletí o 5,6 procenta na 42 procent HDP. „Na meziročním růstu příjmů se podílely zejména přijaté sociální příspěvky, daně z výroby a dovozu a daně z důchodů. Pokles byl zaznamenán u důchodů z vlastnictví,“ uvedli statistici.

Celkové výdaje vládních institucí meziročně vzrostly o 3,8 procenta a dosáhly 42,2 procenta HDP. Nejvíce podle ČSÚ vzrostly výdaje na sociální dávky. (sfr)