Rusko slavilo výročí anexe 4 ukrajinských regionů: Prezident Putin (na fotografii z projevu k uvedenému výročí) slíbil dosažení všech cílů.

Rusko dosáhne splnění všech svých stanovených cílů. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin při příležitosti druhého výročí anexe čtyř ukrajinských regionů, které částečně okupují ruská vojska. Hlava Ruské federace znovu ospravedlňovala vojenskou invazi na Ukrajinu.

„Pravda je na naší straně. Všech stanovených cílů bude dosaženo,“ uvedl Putin na videu, které Kreml zveřejnil u příležitosti takzvaného Dne sjednocení, jenž připomíná anexi čtyř ukrajinských regionů, jejichž části invazní vojska okupují a boje na nich pokračují.

Rusko v září roku 2022 připojilo k Ruské federaci ukrajinskou Doněckou, Luhanskou, Záporožskou a Chersonskou oblast.

Tomu předcházelo proruskými úřady zorganizované hlasování na okupovaných územích, které bylo vydáváno za referendum o připojení k Rusku.

Ukrajina ani většina zemí světa výsledky tohoto „referenda“ neuznávají.

Pokračující válku proti Ukrajině ruský prezident v novém prohlášení odůvodňoval jako nezbytnost k ochraně rusky mluvících obyvatel na ukrajinském Donbase před tím, co opět nazval „neonacistickou diktaturou“ v Kyjevě.

Putin ve svém projevu obvinil Západ z toho, že Ukrajinu „proměnily ve svou kolonii a vojenský odrazový můstek namířený proti Rusku“.

Před zahájením invaze na Ukrajinu ruský prezident uváděl, že Rusko bude usilovat o „demilitarizaci a denacifikaci“ Ukrajiny.

Následně vysvětloval vojenskou agresi vůči Ukrajině například záminkou „osvobození, ochrany a podpory“ takzvané Doněcké lidové republiky (DNR) a Luhanské lidové republiky (LNR), které v roce 2014 v reakci na svržení proruského ukrajinského prezidenta vyhlásily na východě Ukrajiny proruští separatisté za podpory Ruska.

Už v roce 2014 Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo ukrajinský poloostrov Krym. (sfr)