Prezident Zelenskyj na zasedání OSN: Rusko lze k míru pouze donutit. Írán je komplic.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na zasedání Rady bezpečnosti OSN prohlásil, že Rusko lze k míru pouze donutit. Při této příležitosti označil Írán a Severní Koreu za „komplice“ války, kterou Rusko vede proti Ukrajině.

„Putin porušil tolik mezinárodních norem a pravidel, že se sám nezastaví. Rusko může být k míru pouze donuceno, a to je přesně to, co je potřeba – donutit Rusko k míru,“ prohlásil Zelenskyj.

Na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN, na kterém byl přítomen i zástupce Ruska, Zelenskyj odsoudil výzvy Moskvy k dialogu jako neupřímné.

„Víme, že někteří ve světě chtějí hovořit s (ruským prezidentem Vladimirem) Putinem, snad proto, aby si vyslechli, že je nespokojený s tím, že si uplatňujeme své právo bránit naše lidi,“ podotkl Zelenskyj.

Takové názory označil za „šílené“.

Zelenskyj současně kritizoval Írán a Severní Koreu, které jsou podle západních zpravodajských služeb obviňovány z dodávek zbraní Rusku.

„Rusko nemá žádný legitimní důvod dělat z Íránu a Severní Koreje faktické komplice ve své zločinné válce v Evropě, když jejich zbraně zabíjejí Ukrajince,“ dodal ukrajinský prezident.

Očekává se, že Zelenskyj v USA předloží americkému prezidentovi Bidenovi svůj návrh, který označuje za „plán vítězství“.

Ruský prezident Putin tvrdí, že mírové rozhovory mohou začít pouze tehdy, pokud Kyjev přenechá Rusku rozsáhlá území na východě a jihu Ukrajiny a vzdá se svých snah o členství v NATO.

Zelenskyj naopak opakovaně vyzývá k úplnému stažení ruských vojsk a obnovení ukrajinských hranic v podobě, jaké byly po rozpadu Sovětského svazu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v reakci na Zelenského výroky prohlásil, že „speciální vojenská operace“ na Ukrajině bude ukončena, jakmile budou splněny cíle Ruské federace.

Tímto termínem Kreml označuje invazi na Ukrajinu, kterou podniká už dva a půl roku.

Peskov podotkl, že „každá válka, tak či onak, končí mírem,“ s tím, že pro Rusko neexistuje žádná jiná možnost než dosáhnout svých cílů.

Jakmile těchto cílů bude dosaženo, speciální vojenská operace – jak Rusko označuje vojenskou agresi proti Ukrajině – bude ukončena. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Prezident Zelenskyj mluví o brzkém konci války s Ruskem. Má k tomu pomoci „Plán vítězství“