České firmy by na výstavbě nových bloků Dukovan mohly získat zakázky za 240 miliard Kč.

České firmy by mohly na výstavbě dvou nových jaderných reaktorů v Dukovanech získat zakázky až za 240 miliard korun. Uvedl to premiér Petr Fiala (ODS), který s jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem navštívil podniky Doosan Škoda Power a Škodu JS, jež mají být subdodavateli korejské společnosti KHNP.

Právě tato korejská firma vyhrála tendr na výstavbu dvou nových reaktorových bloků v dukovanské jaderné elektrárně. Smlouva má být podepsána do března 2025.

Korejské firmy by se mohly zapojit do PPP projektů při výstavbě vysokorychlostních železnic nebo dálnic v Česku.

„Korejská strana deklarovala, že při přípravě a výstavbě nových jaderných bloků se zapojí české firmy až šedesáti procenty. Věřím, že se nám tento společný cíl podaří naplnit,“ konstatoval Fiala.

Podoba spolupráce se podle Fialy upřesňuje a konkretizuje, a to díky uzavřeným memorandům mezi českými a korejskými subjekty.

V pátek bylo podepsáno pět takových memorand – s aliancí dodavatelských firem, s plzeňskými výrobci a vysokými školami.

Vláda podle Fialy musí zajistit dostatek stabilní energie pro české domácnosti a průmysl a Česko nesmí být v žádném odvětví závislé na jednom dodavateli.

„Nabídka korejské společnosti KHNP, s níž věříme, že se úspěšně uzavřou smlouvy, byla nejvýhodnější a nejlépe odpovídala našim požadavkům,“ deklaroval Fiala.

Podle něho by se Česko a Jižní Korea také měly soustředit na společný výzkum například v oblasti baterií pro elektromobily, vodíkových technologií či umělé inteligence.

„Máme zájem na posílení stávajících vědeckých projektů i vytvoření nových výzkumných programů a center,“ upřesnil.

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol zdůraznil, že Korea chce v oblasti společného výzkumu investovat v příštích deseti letech v přepočtu asi 830 milionů korun. Takto financovaný výzkum by se měl týkat jaderného paliva, léků či umělé inteligence.
odkaz

Podle něj chce být Korejská republika globálním lídrem v oblasti jaderných elektráren, kterých by se mělo podle očekávání postavit ve světě zhruba sto.

Jun Sok-jol přijel do Prahy zhruba dva měsíce poté, co vláda rozhodla o tom, že dva nové reaktory v Dukovanech má postavit jihokorejská KHNP. První z nových reaktorů v Dukovanech by měl být hotový v roce 2036.

Francouzská firma EDF i severoamerická společnost Westinghouse, které měly o zakázku také zájem, napadly tendr u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. (sfr)