Software společnosti Unicorn pomůže řídit portugalskou energetickou síť.

Společnost Unicorn úspěšně vstoupila na portugalský trh. Provozovateli tamní energetické sítě REN (Redes Energéticas Nacionais) dodala informační systém pro správu a řízení trhu s podpůrnými službami. Jde o krok nezbytný k tomu, aby se Portugalsko mohlo připojit k evropským digitálním platformám umožňujícím výměnu energie pro vyrovnávání soustavy napříč celým kontinentem.

Na projektu spolupracoval dlouhodobý partner Unicornu, firma Artelys.

„Dodávka tohoto systému má pro naši společnost velký význam. A to zejména z toho důvodu, že jsme jej dodali nad nejnovější generací našeho systému pro přenosové soustavy – Damas MMS:E,“ uvedl Filip Král, ředitel produkčního streamu v Unicorn Systems.

„Očekáváme, že obdobné řešení nasadíme i u dalších evropských správců energetických soustav,“ dodal.

Hodnocení od portugalského provozovatele elektroenergetické infrastruktury potvrzuje oprávněnost těchto ambicí.

„Na spolupráci s Unicornem si ceníme nejen jejich pokročilého produktu a závazku dodat vysoce kvalitní řešení, ale i jejich schopnosti vytvořit řešení na míru našim specifickým potřebám. Tuto společnost bychom určitě doporučili i jiným firmám,“ upřesnila projektová manažerka v REN, Marta Araujo.

Rozvoj výroby z bezemisních, ale volatilních obnovitelných zdrojů dělá z vyrovnávání sítě, takzvaného balancingu, stále důležitější a zároveň náročnější úlohu. I proto vznikly celoevropské balancingové platformy, které usnadňují přesouvání energie z míst přebytku do míst nedostatku v rámci celé Evropy.

Národní provozovatelé energetických sítí ovšem musí být na spolupráci s těmito platformami připraveni, protože primárně jde o výměnu ohromného množství dat téměř v reálném čase.



Systém pro portugalský REN je založen na nové generaci produktu Damas MMS:E – Balancing, navržený speciálně pro správu trhu a transakcí, které operátoři provádějí kvůli vyrovnávání výroby a spotřeby v energetické síti.

„Obsahuje již přednastavené konektory pro propojení s běžnými evropskými platformami, jako jsou LIBRA, MARI, PICASSO, a zároveň umožňuje snadnou integraci s místními systémy,“ vysvětlil Král.

Unicorn je zavedeným partnerem evropských správců energetických soustav již více než čtvrt století. Své zkušenosti zúročuje právě i v platformě Damas MMS, která je jedním z jeho hlavních softwarových produktů pro oblast energetiky a zároveň jedním z nejpoužívanějších produktů svého druhu v Evropě.

Na jeho základě byly úspěšně vybudovány desítky největších řešení v evropském energetickém sektoru.

„Od konkurence jej odlišuje převážně moderní technologický základ a architektura připravená na budoucí rozvoj,“ zdůraznil Král.

Unicorn je renomovaná evropská společnost poskytující ty největší informační systémy a řešení z oblasti informačních technologií. Dlouhodobě se soustřeďuje na vysokou přidanou hodnotu a konkurenční výhodu přinášenou zákazníkům.

Působí na trhu již od roku 1990 a za tu dobu vytvořila řadu špičkových a rozsáhlých řešení, která jsou rozšířena a užívána mezi těmi nejvýznamnějšími podniky z různých odvětví.

Zároveň vyvíjí Unicorn Universe – Digital Twin Construction Kit. Tento produkt využívá internetová služba Plus4U k poskytování rozsáhlého portfolia služeb založených na robustních softwarových řešeních pro malé a střední podniky a koncové uživatele.

Software pomáhá efektivnímu a šetrnému zacházení s přírodními zdroji a ohleduplnému chování k životnímu prostředí.

Cílem je vzdělávat lidi a také společnost. Proto v roce 2007 založila Unicorn University, která zároveň provozuje Unicorn Top Gun Academy – komplexní vzdělávací systém pro spolupracovníky. (sfr)