Kvůli povodňovým škodám chce Fialova vláda novelizovat letošní rozpočet a zvýšit deficit.

Kvůli povodňovým škodám bude vláda novelizovat letošní státní rozpočet a zvýší jeho deficit. Informoval o tom ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Oznámil, že deficit letošního státního rozpočtu schválený ve výši 252 miliard se zvýší na 282 miliard Kč, tedy o 30 miliard korun.

Ministerstvo financí připraví novelu letošního rozpočtu, která přidělí 30 miliard korun na řešení následků povodňových škod.

Rozpočtový deficit by tak v letošním roce měl vzrůst na 282 miliard.

V rozpočtu na příští rok se má na odstraňování důsledků záplav vyčlenit dalších deset miliard korun, informoval Stanjura.

Novelu letošního rozpočtu i návrh rozpočtu na příští rok by měla vláda schválit příští týden, upřesnil ministr. Na financování škod se budou podílet i rozpočty samospráv a pojišťovny, vláda chce žádat o pomoc také Evropskou komisi.

Třicet miliard korun navíc z rozpočtu v letošním roce považuje Stanjura za horní hranici odhadu. Pokud budou nakonec škody nižší, deficit se podle něj úměrně sníží.

Ministr financí Zbyněk Stanjura už před tím prohlásil, že chce novelu státního rozpočtu schválit co nejrychleji. Podle něj je potřeba ji urychleně připravit a schválit i s rizikem, že částka celkových škod nebude přesně spočítaná.

Podle Stanjury nejde čekat měsíce na to, až budou škody „přesně spočítané“.

Na prvním místě je podle něho obnova poničené infrastruktury, což nejsou jen silnice a železnice, ale i vodovody a odpady.

Poukázal na to, že podle zkušeností z předchozích povodní v letech 1997 a 2002 zhruba čtvrtinu celkových škod nakonec pokrývá státní rozpočet.

Podle premiéra Fialy se celkové povodňové škody budou zřejmě pohybovat kolem 100 miliard korun. S tím, že na konečný odhad je zatím brzy, jelikož voda na všech zaplavených územích ještě neopadla.

Pokud by škody dosáhly sto miliard korun, účast státního rozpočtu by byla 25 miliard.

„Těch sto miliard celkových škod nemusí být daleko od pravdy, ale to se skutečně uvidí,“ podotkl Stanjura.

Premiér Fiala zdůraznil, že stát už využívá národní programy na obnovu území po katastrofách, jako například Živel v gesci ministerstva pro místní rozvoj. Ale tyto programy pracují s rozpočtem jen v řádu stovek milionů.

„Počítáme s tím, že ty stávající programy stačit nebudou, musíme vytvořit zvláštní finanční nástroje,“ konstatoval.

„Předpokládám, že budeme muset upravovat už rozpočet na letošní rok, abychom mohli pomáhat co nejrychleji,“ dodal.

Vláda také hodlá žádat o podporu Evropskou unii. Fiala ale zdlraznil, že by se chtěl vyhnout zavedení speciální povodňové daně.

„Já bych se rád jakékoliv další dani vyhnul,“ prohlásil.

Zákonná vládní rozpočtová rezerva letos činila zhruba 7,5 miliardy. Prostředky však už byly použity dříve na jiné účely.

„I kdybychom za prvních devět měsíců nepoužili nic a měli ji tak celou, tak by to nestačilo. Na takovéto katastrofy ty rezervy nejsou a samozřejmě ani nemohou být. To by nebylo efektivní rozpočtování,“ podotkl Stanjura v rozhovoru pro HN. (sfr)