Doporučení pro spotřebitele energií: Nejžádanější produkty a předpokládaný vývoj cen. (Ilustrační foto)

Přinášíme aktuální doporučení pro spotřebitele energií, které se týká nejžádanějších energetických produktů firmy Centropol a předpokládaného vývoje cen elektřiny a plynu v příštím roce.


Aktuálně nejžádanější produkty a předpokládaný vývoj cen

Jak informoval člen představenstva a marketingový ředitel Centropolu, Jiří Matoušek, cena silové elektřiny u produktu Měsíčně se změnou na měsíc září činí 2 788,54 Kč/MWh bez DPH a tento produkt tak stále zůstává dobrou volbou pro erudované klienty, kteří se v energetice orientují a aktivně sledují vývoj cen na velkoobchodních trzích.

„Charakter produktu s měsíční změnou ceny se plně projeví až po 12 měsících, protože ceny jsou velmi volatilní. Propady cen střídá jejich krátkodobý růst a teprve se zohledněním 12 měsíců v průběhu roku lze relevantně posoudit, zda a jak se tento produkt zájemci vyplatil,“ upřesnil Matoušek.

Pro klienty, kteří kromě stabilní dodávky energií preferují i neměnnou cenu, je vhodné období pro fixaci ceny. Právě teď při přechodu k Centropolu nejvýhodněji vychází u elektřiny produkt s fixací ceny na 1,5 roku a online sjednáním smlouvy s názvem Fixně online pro začátek na 1,5 roku s cenou od 2 738 Kč bez DPH za MWh.

U plynu je to produkt Fixně online pro začátek na 1 rok s cenou od 1 181 Kč bez DPH za MWh.



Výhled na rok 2025

Cenový výhled na rok 2025 je pozitivní a volatilita na velkoobchodních trzích, kdy ceny v srpnu rostly, se do spotřebitelských ceníků nepropíše. Důvodem jsou postupné nákupy elektřiny a zemního plynu, které stabilní dodavatelé pro své klienty realizují. Většinu dodávek na příští rok mají tak již zajištěnou.

Meziroční srovnání v roce 2025 přinese pokles průměrné ceny elektřiny i zemního plynu, a to i ve vyúčtování za energie. Stane se tak i přes očekávaný další růst regulovaných plateb, které určuje svým cenovým rozhodnutím Energetický regulační úřad.

Oproti roku 2024 bude příští rok cena silové elektřiny nižší zhruba o 450 Kč bez DPH (545 Kč včetně DPH) za jednu megawatthodinu. Oproti tomu předpokládáme cenový růst u regulovaných cen distribuce, u nejrozšířenější sazby D02d to bude přibližně o 150 Kč bez DPH/MWh, což představuje zvýšení kolem 7,5 procenta, upřesnil Matoušek.

Velmi pravděpodobný je podle něho i růst ceny za rezervovanou kapacitu (platba za jistič). Při mírném zjednodušení, tedy pokud by spotřebitel platil shodnou cenu po celý kalendářní rok, dojde k meziročnímu poklesu výše plateb za elektřinu u sazby D02d o 2,5 procenta.

Ve snížení nákladů se projeví jak pokles ceny silové elektřiny o zhruba 11–12 procent, tak nárůst regulovaných cen o 7,5 procenta, a výsledkem bude mírná úspora. Při roční spotřebě 3 MWh u distribuční sazby D02d to v roce 2025 bude znamenat přibližně 700 Kč, vysvětlil dále.

Dodavatelé upravují ceny průběžně a průběžně také jejich klientům končí cenové fixace, pokles cen ale zaznamená drtivá většina spotřebitelů, velké části z nich ceny poklesnou nadproporcionálně.

V komoditě zemní plyn, kde regulované platby tvoří menší podíl na celkové ceně, očekáváme meziroční snížení celkové ceny na úrovni 7 procent. Spotřebitel, který zemním plynem vytápí i ohřívá vodu a jeho celková roční spotřeba dosahuje 10 MWh, tak podle Matouška meziročně ušetří zhruba 2 tisíce korun.

Změna cenové struktury

Decentralizace výroby a obecný pokles spotřeby mění strukturu celkové ceny za elektřinu. Vliv fixních plateb je významnější a roste i regulovaná část ceny. Neregulovaná složka ceny naproti tomu klesá, i když méně, než by mohla. S růstem nákladů se potýkají distributoři, ČEPS i dodavatelé.

Benefitem procesu decentralizace je podle Matouška postupný odklon od výroby elektřiny s využíváním fosilních zdrojů, jako je uhlí.

„Jsme v situaci, kdy podstatnou část ceny elektřiny tvoří daně, poplatky a regulace,“ upozornil Matoušek.

Pro produkci elektřiny z uhlí či zemního plynu musí výrobce nakoupit emisní povolenky. Jedna povolenka opravňuje znečišťovatele vypustit do ovzduší 1 tunu oxidu uhličitého.

Struktura výroby elektřiny v ČR si na jednu vyrobenou MWh elektřiny žádá přibližně polovinu emisní povolenky, což odpovídá nákladům 805 Kč bez DPH (emisní povolenka se obchoduje aktuálně za 64 EUR za tunu CO2 (1 611 Kč).

Podíl daní a poplatků na jedné MWh znázorňuje tabulka níže. (Pro zjednodušení zde neuvažujeme fixní platby.)



 *Ceny jsou uvedeny bez daně z přidané hodnoty, která je v tabulce vizualizována v posledním řádku


V roce 2025 a dalších letech lze podle Matouška očekávat cenu silové elektřiny spíše stabilní až mírně klesající a každoroční růst cen regulovaných. V roce 2024 o odhadovaných 7,5 a v roce 2026 až o 10 procent.

Distributoři se budou muset vyrovnat s poklesem spotřeby elektřiny i zemního plynu a své fixní náklady alokovat na menší počet odebraných MWh ze sítě. Zároveň dojde k zohlednění zvýšených investic do síťové infrastruktury.

„Energie nakupujeme průběžně a díky tomu mohou naši zákazníci počítat s meziročním poklesem cen. Od letošního ledna do června došlo ke snížení ceny elektřiny u našeho jednoletého produktu u nejběžnější sazby D02d o více než 10 procent, o 9 procent dolů jsme upravovali také ceny zemního plynu,“ upřesnil Martoušek.

Ve snižování cen plánuje Centropol pokračovat jak ještě letos, tak i v příštím roce. (sfr)


CENTROPOL ENERGY, a.s.  je český dodavatel energií s 21letou působností a silným finančním zázemím. Patří k nejrychleji rostoucím stabilním dodavatelům, v jeho péči je přes 311 tisíc odběrných míst z řad domácností, firem i veřejných institucí.


Produkt/Ceník: ELEKTŘINA pro domácnosti

FIXNĚ ONLINE PRO ZAČÁTEK na 1,5 roku: CENTROPOL_Domacnost_Ele-Fixne-online-pro-zacatek-na-15-roku


Produkt/Ceník: PLYN pro domácnosti

FIXNĚ ONLINE PRO ZAČÁTEK na 1 rok: CENTROPOL_Domacnost_Plyn-Fixne-online-pro-zacatek-na-1-rok-gas


Produkt/Ceník: ELEKTŘINA pro domácnosti

MĚSÍČNĚ SE ZMĚNOU: CENTROPOL_Domacnost_Elektřina-Mesicne-se-zmenou-2409


Produkt/Ceník: PLYN pro domácnosti

MĚSÍČNĚ SE ZMĚNOU: CENTROPOL_Domacnost_Plyn-Mesicne-se-zmenou-2409-gas-2