Česko podalo Evropské komisi třetí žádost o dotaci 43 miliard Kč na Národní plán obnovy. (Ilustrační foto).

Česko podalo Evropské komisi žádost o dotaci 43 miliard Kč na Národní plán obnovy. Oficiálním cílem Národního plánu obnovy je nasměrovat Česko k zelené a digitální budoucnosti. 

Česká republika podala třetí žádost o platbu z Nástroje pro oživení a odolnost (RRF). Prostřednictvím Národního plánu obnovy (NPO) tak může získat dalších 42,7 miliardy korun ve formě grantů a více než 4,8 miliardy korun ve formě půjčky.

Informovalo o tom Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

„V rámci Národního plánu obnovy připravuje řadu programů, prostřednictvím kterých investujeme do energetických úspor, modernizace výrobních procesů nebo digitalizace. Díky tomu pomáháme domácnostem snižovat náklady na energie a firmám zavádět nové technologie, což je zásadní pro jejich konkurenceschopnost,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Upřesnil, že NPO není pouze o investicích, ale také klíčových reformách, které pokrývají oblasti, jako jsou doprava, školství nebo zdravotnictví.

Schválení žádosti závisí na splnění 63 milníků a cílů v oblasti grantů a 2 dalších milníků pro půjčky. Z toho polovinu tvoří reformy, které jsou klíčové pro budoucnost země.

Mezi dosažené výsledky patří například legislativa zjednodušující využívání obnovitelných zdrojů energie, revize vodíkové strategie či úplné fungování jednotné digitální brány. V dopravě byla dokončena řada modernizačních projektů na železničních tratích a nádražích, vybudovány cyklostezky a bezbariérové trasy.

Ve školství byly zavedeny nové IT programy a školy dostaly digitální vybavení. Rozjely se také projekty výstavby univerzitních kampusů (např. Mephared 2 UK, Biocentrum UK, BiopharmaHub MUNI). Dokončeny byly další projekty ke zpomalování odtoku a zadržování vody v lesích.

„Tato žádost zahrnuje i reformu dlouhodobé péče a zavedení tzv. komunitní péče. Změny jsou náročné a stále probíhají, ale nemohli jsme s podáním žádosti déle čekat. Jde o klíčovou reformu pro budoucnost Česka,“ dodal vrchní ředitel sekce fondů EU Marian Piecha.

Evropská komise má nyní dva měsíce na posouzení žádosti, následně ji předloží Hospodářskému a finančnímu výboru. Pokud žádost splní všechny podmínky, finance budou uvolněny, jinak může dojít ke krácení částky.

Národní plán obnovy vznikl v reakci na pandemii covid-19 s cílem nasměrovat Česko k zelené a digitální budoucnosti. Celkem může země získat až 209 miliard korun ve formě dotací a 19,4 miliardy korun ve formě půjček, pokud bude pokračovat v plnění plánu, který pokrývá oblasti jako digitální transformace, vzdělávání, výzkum, zdravotnictví a další. (sfr)