Prezident Zelenskyj přiznal, že Ukrajině chybí zbraně, takže není schopna vyzbrojit ani 4 ze 14 nových brigád.

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajině chybí zbraně, takže není schopna vyzbrojit ani 4 ze 14 nových brigád, které země připravuje k boji na obranu před ruskou invazí. Přiznal, že Ukrajina stále nedostala souhlas USA k raketovým úderům v Ruském vnitrozemí. Připustil také vysoké ztráty ukrajinské armády.

Ukrajina získala a nadále získává velké množství zbraní od USA i zemí Západní Evropy. Přesto se podle Zelenského stále potýká s kritickým nedostatkem munice.

Důvodem jsou nejen pomalé dodávky, ale i naléhavé velké potřeby, upřesnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro americkou CNN.

„Potřebujeme vycvičit 14 brigád. V tuto chvíli nemáme z balíčku pomoci vybavené ani čtyři… Potřebujeme toho mnohem víc,“ přiznal Zelenskyj.

Proto Ukrajina podle Zelenského vyvíjí domácí výrobu dronů. Ale ani ta nepostačuje.

Zelenskyj zdůraznil, že osmiměsíční pauza, která předcházela kladnému rozhodnutí amerického Kongresu o poskytnutí balíčku pomoci, zcela vyčerpala všechny ukrajinské rezervy.

„Co jsme dělali během těchto osmi měsíců? Použili jsme vše, co jsme mohli. Předali jsme to, co máme v rezervách, a to, co máme ve skladech nebo záložních brigádách, které teď potřebujeme. Sebrali jsme jim vše, co měli – všechny jejich zbraně,“ řekl ukrajinský prezident.

Ukrajinský prezident přiznal, že ukrajinské jednotky mají vysoké ztráty a Rusko dosahuje územních zisků na východě Ukrajiny, protože západní zbraně přicházejí příliš pomalu. Situace na východě je pode něho „velmi těžká“.

Zelenskyj také informoval, že Ukrajina nadále čeká na souhlas Spojených států s údery dalekonosnými zbraněmi na cíle v hloubi Ruska. Potřebná povolení Kyjev stále nedostal.

Ukrajina potřebuje dalekonosné zbraně, aby mohla napadnout ruské základny a vojenská letiště. Při čekání na souhlas spojenců ale Rusko podle Zelenského stáhlo své letouny na vzdálenější letiště, podotkl Zelenskyj.

„Teď Rusko začalo stahovat své letouny ze 100, 150, 300 kilometrů na 500 (kilometrů). A tak potřebujeme další povolení,“ upřesnil. (sfr)