Putin opět pohrozil válkou proti Západu, pokud dovolí Ukrajině používat rakety v Rusku.

Ruský prezident Vladimir Putin opět pohrozil válkou proti Západu, pokud dovolí Ukrajině používat jím dodávané taktické balistické rakety a střely s plochou dráhou letu proti cílům na území Ruska. Zdůraznil, že pokud Západ dovolí Ukrajině zaútočit zbraněmi hluboko v ruském týlu, bude to znamenat „že USA a evropské země budou ve válce s Ruskem“.

Na tuto výhružku válkou reagoval britský premiér Keir Starmer s tím, že válku začal Putin, a kdyby chtěl, může ji ukončit.

„Rusko začalo tento konflikt. Rusko nezákonně vtrhlo na Ukrajinu. Rusko může hned ukončit tento konflikt,“ prohlásil Starmer.

Ten je ve Washingtonu, kde bude jednat s americkým prezidentem Joem Bidenem. Spekuluje se, že by výsledkem jednání mohlo být uvolnění omezení pro nasazení Západem dodaných raket ATACMS a střel s plochou dráhou letu Storm Shadow, které zatím Kyjev nesmí používat proti cílům na území Ruské federace.

Putin před tím v ruské státní televizi varoval před použitím Západem dodaných střel na útoky v ruském týlu. Podle něj by to „neznamenalo nic jiného než přímé zapojení zemí NATO – Spojených států a evropských zemi – do války na Ukrajině“.

Šlo by prý o jejich přímou participaci a to by „podstatně změnilo základy konfliktu“.

„Učiníme odpovídající rozhodnutí na základě hrozeb vytvořených proti nám,“ deklaroval Putin.

Nespecifikoval však, jaká by byla ruská odpověď.

Dodávky zbraní jedné z bojujících stran však neznamenají přímou účast dodávající země v konfliktu. Tou by bylo přímé vojenské zapojení do bojů nebo poskytnutí svého území k útoku na Rusko.

Už ve středu Rusko uvedlo, že se domnívá, že Washington již dal Ukrajině svolení, aby mohla americkými zbraněmi dlouhého doletu likvidovat cíle hluboko v ruském území. „Všechna tato rozhodnutí již pravděpodobně byla učiněna, můžeme to předpokládat s velkou mírou pravděpodobnosti,“ konstatoval mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov. (sfr)