Zelenskyj tvrdí, že v rámci svého "plánu vítězství" ukončí na podzim válku s Ruskem.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že v rámci svého „plánu vítězství“ hodlá ukončit válku s Ruskem již letos na podzim. Spoléhá na to, že spojenci Kyjeva vyvinou na Rusko dostatečný tlak na to, aby zasedlo k jednacímu stolu a kývlo na mír za podmínek přijatelných pro Kyjev.

„Tento plán jsem postavil za předpokladu, že může být realizován díky našim partnerům, nikoli díky vůli či naopak neochotě Ruské federace,“ konstatoval dříve Zelenskyj.

Svá slova nyní upřesnil s tím, že válka může skončit už letos na podzim za předpokladu, že spojenci Ukrajiny vyvinou na Kreml dostatečný tlak.

Ukrajinský prezident ovšem od začátku války odmítá jakékoli územní ústupky, zatímco ruský vůdce Vladimir Putin příměří a následné jednání podmiňuje právě tím, že se Ukrajinci stáhnou ze čtyř okupovaných území: z Chersonské, Záporožské, Doněcké a Luhanské oblasti.

Zelenskyj o svém plánu na vítězství poprvé hovořil 27. srpna, když jej označil za „plán vítězství“. Podotkl, že jej nejdříve probere s americkými představiteli, včetně prezidenta Joea Bidena, představiteli Kongresu a kandidáty v listopadových volbách Kamalou Harrisovou a Donaldem Trumpem.

Paralelně s tímto plánem se Kyjev chystá do konce roku uspořádat druhý mírový summit, na který plánuje pozvat i Rusko. Cílem summitu bude, aby co nejvíce zemí vyvinulo tlak na Rusko k přijetí míru za podmínek navržených Kyjevem v dokumentu, který předloží.

Hlavním trumfem pákou Ukrajiny ve vyjednávání má být ruská Kurská oblast, ve které zkraje srpna Ukrajinci zahájili ofenzivu. V současnosti kontrolují zhruba 1300 kilometrů čtverečních a podařilo se jim zajmout na 600 ruských vojáků.

Podle aktuálních, oficiálně nepotvrzených informací ruská armáda zahájila protiútok proti ukrajinským silám v Kurské oblasti.

Představitel ruské armády oznámil, že jeho vojáci v regionu zpátky dobyli několik obcí. Podle jiných zdrojů Rusové dokázali přepravit obrněná vozidla přes řeku Sejm. (sfr)