Leyenová oznámila plány EU: Dekarbonizace a odolnost. Draghi chce větší zadlužování Unie.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila plány, které podle ní mají zvýšit konkurenceschopnost Evropské unie. Důraz má být kladen na dekarbonizaci průmyslu, inovace, dovednosti pracovních sil a „zvyšování odolnosti“. Oznámila to na společné tiskové konferenci s exprezidentem Evropské centrální banky Mariem Draghim, který představil zprávu o konkurenceschopnosti EU. Navrhuje v ní, aby se EU více zadlužovala a investovala každoročně 800 miliard eur.

Šéfka Evropské komise Draghiho požádala o sepsání této zprávy před rokem. Hotová měla být už v červnu, ale její vyhotovení se pozdrželo.Von der Leyenová uvedla, že byla s Draghim v kontaktu a že některá jeho doporučení se promítla do návrhu programu Komise a budou vidět i v doporučeních pro jednotlivá portfolia komisařů.

Evropská unie se podle Draghiho zprávy musí zadlužit a investovat, aby dohnala a byla konkurenceschopná vůči asijskému nebo americkému kontinentu.


Draghi: „Evropská unie by měla pokračovat ve vydávání společných dluhových nástrojů určených pro financování společných investičních projektů zaměřených na zvýšení konkurenceschopnosti a bezpečnosti EU.“


Výhledová zpráva o konkurenceschopnosti EU volá po podpoře dekarbonizace průmyslu, inovaci, dovednosti pracovních sil a větší odolnosti.

Draghi požaduje 800 miliard eur ročně na zastavení rychlého úpadku Evropy a ke zvýšení konkurenceschopnosti především vůči USA a Číně.

„Pokud nijak nezasáhneme, tak bude ohrožen náš blahobyt, životní prostředí i svoboda,“ uvedl Draghi.

Zmínil dále nutno rozvíjet oblasti jako je digitalizace a větší koordinace v obranném průmyslu.

V souvislosti s financováním hovořil o potřebě investic, například do obranného průmyslu, ale také o společném zadlužení, které bylo v minulosti v některých státech EU velmi kritizovaným tématem.

„Evropská unie by měla pokračovat ve vydávání společných dluhových nástrojů určených pro financování společných investičních projektů zaměřených na zvýšení konkurenceschopnosti a bezpečnosti EU,“ oznámil Draghi.

Bývalý italský premiér také uvedl, že je v jeho zprávě asi 170 různých návrhů, jak učinit EU konkurenceschopnější zejména vůči Spojeným státům a Číně.

„Jediný způsob, jak zajistit dlouhodobou konkurenceschopnost EU, je odklonit se od fosilních paliv,“ upozornila von der Leyenová.

Evropská unie podle Draghiho potřebuje mnohem koordinovanější průmyslovou politiku, rychlejší rozhodování a masivní investice, pokud chce ekonomicky držet krok s rivaly, kterými jsou Spojené státy a Čína.

„Evropa je nejotevřenější ekonomikou světa, takže když naši partneři nehrají podle pravidel, jsme zranitelnější než ostatní,“ řekl Draghi.

„Růst v Evropě zpomaloval delší dobu, my jsme tomu ale nevěnovali tolik pozornosti. Teď už to ale ignorovat nemůžeme,“ varoval Draghi.

Poznamenal, že EU musí investovat dvakrát více než do obnovy po 2. světové válce.

„Mělo by také dojít ke sloučení více technologických a telekomunikačních společností, včetně drastických opatření ve výdajích na obranu. Je to takřka existenční výzva,“ deklaroval.

Investice ve výši 800 miliard eur ročně by měla půomoci Evropské unii dostat se z „propasti“ nízké produktivity a slabého růstu.

Zprávu musí odsouhlasit všech 27 členských států EU. (sfr)