Zelenskyj: Ukrajina v Kurské oblasti Ruska uspěla a nestáhne se z ní až do konce války. (Ilustrační foto).

Ukrajinská operace v Kurské oblasti Ruské federace uspěla, prohlásil prezident Zelenskyj. S tím, že Rusko kvůli této operaci muselo do Kurské oblasti stáhnout 60 tisíc svých vojáků bojujících před tím na ukrajinském území.

Navzdory tomuto ukrajinskému úspěchu na ruské půdě ukrajinská obrana má velké problémy čelit ruským silám, které se přibližují k dobytí Pokrovska a sousedního města Toreck na Ukrajině.

„Za posledních šest dní nepřítel nepostoupil u Pokrovska ani o metr. Naše strategie tedy funguje,“ řekl americké televizi CNN ukrajinský generál Syrskyj.

Podle něho ukrajinský útok na Kurskou oblast zabránil chystané ruské ofenzívě z tohoto regionu, který sousedí s ukrajinskou Sumskou oblastí.

Vpád do Kurské oblasti označil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za úspěšný. V rozhovoru pro televizi NBC uvedl, že Ukrajina bude obsazené ruské území držet až do konce války.

„Nepotřebujeme jejich zemi, nechceme tam přinášet ukrajinský způsob života, ale teď ji potřebujeme,“ řekl Zelenskyj.

Zprávy ruských vojenských bloggerů a ruských vojáků potvrzují, že se Ukrajinci nemíní stáhnout z Kurské oblasti. Podle nich se tam Ukrajinci zakopávají.

Zelenskyj potvrdil, že se útok snažil udržet v maximálním utajení.

„Ani jsme nikoho neinformovali. Není to otázka nedostatku důvěry. Je to důsledek poučení z loňska, kdy se o letní ofenzívě dlouho mluvilo a Rusové se tak na ni mohli lépe připravit. Proto o vpádu do Kurské oblasti nevěděly ani tajné služby.

„Na maximum jsme omezili okruh lidí, kteří o něm věděli. Myslím si, že je to jeden z důvodů, proč uspěl,“ dodal.

Jak muž a žena pokládali podlahu. Přečtěte si rady z první ruky
Seznam Advertorial

Vrchní velitel ukrajinských vojsk Oleksandr Syrskyj řekl CNN, že Rusko z Ukrajiny přesunulo do Kurské oblasti 30 000 vojáků.

Syrskyj mluvil o jiné výhodě operace v Kurské oblasti než Zelenskyj. Podle něj útok na Kurskou oblast zabránil chystané ruské ofenzívě z tohoto regionu na Sumskou oblast sousedící s Charkovskou.

„Zmenšil hrozbu nepřátelského útoku. Nedovolili jsme jim fungovat. Přenesli jsme boje na nepřátelské území, aby nepřítel pocítil to, co my cítíme každý den,“ dodal.

Putin: Z Kurské oblasti už Ukrajince vytlačujeme

Ruský prezident Vladimir Putin deklaroval, že jeho hlavním cílem na Ukrajině po 30 měsících bojů je dobýt východní oblast Donbasu.

Zdůraznil, že ukrajinská protiofenzíva zaměřená na obsazení části ruské Kurské oblasti to dokonce usnadnila.

Po vpádu na Ukrajinu v únoru 2022, kdy se nepodařilo dobýt její hlavní město Kyjev, přizpůsobilo Rusko své cíle a místo toho se dlouhodobě soustředí na snahu dobýt východní Ukrajinu.

Přestože překvapivý ukrajinský útok minulý měsíc ruské síly zaskočil, Putin nyní zdůraznil, že tento krok nedokázal zpomalit ruský postup na okupované Ukrajině.

„Cílem nepřítele bylo nás znepokojit, zbrkle přesunout jednotky a zastavit naši ofenzívu v klíčových oblastech, zejména na Donbasu, jehož osvobození je naším hlavním primárním cílem,“ prohlási Putin.

„A povedlo se to? Nikoli,“ doplnil.

Putin přiznal, že Ukrajina vyslala do Kurské oblasti „docela dobře připravené jednotky“, jenže tím urychlila ruský postup na Donbasu.

„Nepřítel se v klíčových oblastech sám oslabil, naše armáda zrychlila útočné operace,“ upřesnil Putin.

Putin tvrdil, že ruská armáda začala ukrajinské síly z Kurské oblasti dokonce vytlačovat.

„Naše ozbrojené síly stabilizovaly situaci a začaly postupně vytlačovat (nepřítele) z našeho území.“ (sfr)